Екоминистърът спря плана за строежи в Странджа

Милен Енчев 11 февруари 2014 в 15:21 6754 9

Искра Михайлова
Искра Михайлова

Министърът на околната среда Искра Михайлова е издала заповед за принудително спиране на общия устройствен план на община Царево. Това обяви днес Михайлова на пресконференция пред журналисти.

Заповедта й ще действа до изработването на актуализация на сега действащия план, което бе разпоредено в петък от регионалния министър Дeсислава Терзиева.

За такава заповед на екоминистъра настояваха природозащитните организации.

Днес Михайлова коментира, че мотивите й да подпише заповедта са както гражданските протести срещу скандалния устройствен план, така и писмо от Брюксел, с което ЕК е поискала обяснение от България как ще действа с плана, след като съдът го остави в сила.

Общият устройствен план на Царево бе актуализиран през 2008 г. под авторството на арх. Калин Тихолов (несъстоялият се министър "Дюнигейт" в настоящото правителство) и беше атакуван в съда от Асоциацията на парковете в България, тъй като предвижда над 5000 декара строителство по южното Черноморие в границите на природен парк "Странжа" и бе съгласуван от екоминистерството, въпреки пороците в доклада за екооценката му. След повече от 5 години съдебни спорове на 15 януари последна инстанция на Върховния административен съд с председател съдия Анна Димитрова го остави в сила - независимо, че в предно дело бе отменено съгласувателното решение на екоминистерството, което е задължително за устройствения план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!