Екоминистърът замрази строежа „Дюнигейт“ за 2 години

OFFNews 19 февруари 2014 в 17:06 2863 5

Искра Михайлова

Заповед за забрана на строителството върху пясъчните дюни в Несебър (скандалният строеж, добил популярност като “Дюнигейт“) издаде министърът на околната среда Искра Михайлова.

Районът е част от екомрежата „Натура 2000“ - защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър“ и заповедта на екоминистъра забранява всякакво строителство в имотите, където са установени пясъчни дюни (над 90% от въпросния 29-декаров имот на фирма „СЛЕ груп“ е дюни). Забраната е временна и е за максималния законов срок от 2 години.

Миналата седмица забраната за строителство, издадена от ДНСК бе отменена окончателно от Административен съд Бургас. Фирмата веднага се възползва от него и изпрати на място работници, да подготвят терена за строителство. Вчера обаче екоминистерството посъветва фирма "СЛЕ груп" да не започва строителство преди подчинената му регионална екоинспекция в Бургас да излезе със становище по случая.

Скандалът „Дюнигейт” избухна в края на 2012 г., когато граждани сигнализираха, че пясъчните дюни в местността „Кокалу“ в Несебър се заравняват от строителни машини и се унищожават с цел строителство.

29-декаровият терен е бил държавен до края на 2012 г, когато е бил продаден от земеделското министерство очевидно за "жълти стотинки" (бил е изключен от държавния горски фонд и предназначен за продажба още през 2008 г. при управлението на тройната коалиция - въпреки, че представлява пясъчни дюни, които по закон са публична собственост и не могат да се продават). Купен е от Димитър Петров, тъстът на футболния шеф Боби Михайлов. За държавния имот той е платил 581 212 лв. (по 20 лева за квадрат) и само ден по-късно го е препродал за 7 пъти повече пари (4 милиона лева) на фирма „СЛЕ Груп“.

Скандалът коства в аванс и поста на несъстоялия се министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов, тъй като той е автор на Подробния устройствен план за застрояването, предвиждащ строителство на 122 сгради върху дюните, предназначени за 1800 души. Самият Тихолов бе сред кандидатите за купуване на евтина държавна земя в района, но след скандала продабите на терени от държавния горски фонд бяха замразени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови