Екосдружения: Отпадъците са апетитна хапка за собствениците на ТЕЦ-ове

OFFNews 07 януари 2020 в 15:01 3480 0

Снимка Грийнпийс - България

С изгарянето на отпадъците те не изчезват. Засилва се притеснителната практика въглищните централи да ги изгарят вместо въглища, защото е по-изгодно. Докато съществува тази възможност, отпадъците ще продължат да са апетитна хапка за собствениците на топлоелектроцентрали, се казва в становище на Екологично сдружение „За Земята" и „Грийнпийс"– България. Оттам са го изпратили като коментар по проект на екоминистерството за изменение на Наредбата за предоставяне на информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри.

Липсата на контрол и гаранции за състава на внасяните в България отпадъци ще продължат да са проблем и след като бъдат приети планираните промени, се допълва в текста. Според организациите създаването на ефективна система за контрол върху вноса и превоза на отпадъци е добра, но недостатъчна стъпка за осигуряване на максимална защита на живота и здравето на населението.

"Очевидно е, че отново се предлагат законови промени прибързано заради скандални разкрития и репортажи в медии. Институциите се задействаха, за да отговорят на обществения натиск, без да се интересуват дали ще има резултат. Вносът и горенето на отпадъци не са проблем от вчера и би трябвало решенията да са по-адекватни", коментира Данита Заричинова от "За Земята".

За привидното раздвижване на институциите говори и фактът, че въвеждането на задължителната Национална информационна система "Отпадъци" (НИСО) се отлага от години и се очаква чак през 2021 година, допълва тя.

В проекта не се дава срок, в който министърът на околната среда и водите да утвърди методиката за вземане на проби и анализи за установяване на съдържанието. "Смятаме този пропуск за съществен, проблемът с разминаването между съдържанието на отпадъците по документи с това, което в действителност се внася в България може да се окаже от особено голямо значение. Той може да прерасне и в проблем от значение за националната сигурност, ако бъдат внесени опасни отпадъци, етикетирани и декларирани като неопасни. Затова министърът на околната среда и водите трябва спешно да изготви и да публикува въпросната липсваща методика за вземане на проби", коментират от "Грийнпийс" и "За Земята".

"Изгарянето на отпадъци е порочна и опасна практика, вредна за хората и природата. Насочването на вниманието единствено към вноса е голяма грешка, тъй като съдържанието на генерираните в България отпадъци е не по-малко неясно. С изгарянето те не изчезват, а създават опасни пепели, които също трябва да се съхраняват при определени условия".

"Отпадъците са ресурс и би трябвало да се работи повече в посока рециклиране и повторно оползотворяване. А тъкмо обратното — засилва се притеснителната практика въглищните централи да ги изгарят, вместо въглища, защото е по-изгодно. Докато съществува тази възможност, отпадъците ще продължат да са апетитна хапка за собствениците на топлоелектроцентрали. Така интересът на тяхното лоби ще продължи да получава подкрепа пред обществения", завършва съобщението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови