Екозащитници прибраха кучето, нахапало до смърт 3-годишно дете

OFFNews 13 февруари 2018 в 12:34 3857 1

Снимка Архив

Столична организация за защита на животни е поела грижите за питбула от Мокрище, който на 29 януари нахапа до смърт тригодишния племенник на стопаните си, съобщава "Дарик".

Кучето е взето вчера следобед от представители на „Вотан – нов живот за питбула“, веднага след като изтече 14-дневната карантина за отхвърляне вероятността за бяс.

През целия период животното не е проявило нито признаци на смъртоносната болест, нито агресия, казват от Агенцията по храните.

Всеки ден е наблюдавано от специалисти, чието становище е, че няма никакви опасни симптоми.

Стопаните, които са се грижили за него през това време, също свидетелстват, че се е държало кротко и дружелюбно. Междувременно е добре хранено и дори е наддало на тегло.

До последно се говореше за три варианта за питбула, като след успешното преминаване на първите оценки от специалист по поведение – етолог, се знаеше, че няма да бъде умъртвен, поне заради това, че е нужен на следствието.

Понеже предстоят етологични експертизи за нуждите на досъдебното производство, намеренията бяха да бъде настанен в приют за полицейски кучета.

В последния момент обаче е избран третият вариант – предаване за отговорно пазене на осиновители или неправителствени природозащитни организации при условие, че поемат ангажимента да осигурят кучето, ако е необходимо на разследващите.

Самото сдружение е насочено към спасяване на изоставени, малтретирани, използвани за боеве или такива с поведенчески проблеми. Основателката му е Нина Пенова.

От организацията потвърдиха, че питбулът е предаден на отговорно пазене, както и че това е свързано с някои ограничения. Ще бъде отглеждан, лекуван и обучаван, докато трае делото. След приключването му ще бъде преценено дали да бъде поверен окончателно на нови стопани. За момента е забранено да му се ходи на свиждания, да се извежда на публични места, да се разхожда където и да било без каишка и намордник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови