Експерт: БАБХ закъсня да предупреди за пилешкото със салмонела, по-голямата част е изядено

OFFNews 06 декември 2019 в 11:41 2981 0

Д-р Сергей Иванов

Контролният орган на БАБХ няма нито един открит случай на салмонела, а всичко се случва, ако други страни ни предупредят.

Tова коментира в сутрешния блок на БНТ д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" по повод информацията, че 100 т заразено със салмонела месо е внесено у нас от Полша.

Според специалиста по-голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано.

"Малко предистория - става въпрос за нотификацията от 2 декември, за последния месец има 7 нотификации, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида колко е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня драстично с предупрежденията", отбеляза д-р Иванов.

Специалисти успокоиха, че при термична обработка (готвене) заразеното месо не е опасно за човека.

Д-р Иванов обаче посочи, че през изминалата седмица само в София има 8 доказани случая на болни от салмонелоза, което е доста над обичайния брой, особено за този сезон.

Според него основният проблем е, че системата за предупреждение не сработва, а за да сработи - БАБХ трябва да изпълнява мониторингова програма с лабораторни тестове.

Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните. В случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и предизвиква хранителни разстройства, допълни Сергей Иванов.

Няма точна информация каква част от стоте тона сурово пилешко месо, внесени от Полша, са били заразени. Знае се, че те са били преработени в колбаси от различни български производители. Не е ясно също каква част е стигнала до пазара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови