Електронната система MyCompetence в помощ на безработните

OFFNews 24 октомври 2019 в 12:02 2024 0

Електронната информационна система MyCompetence съдържа 350 компетентностни модела за ключови длъжности в 25 икономически сектора. Те описват уменията и компетенциите за успешно изпълнение на ключови длъжности в браншови сектори като енергетика, машиностроене, мебелна промишленост, строителство, туризъм, търговия и др. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров на заключителна конференция по проект "Развитие на националната система за оценка на компетенциите MyCompetence”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Онлайн базираната информационна система е реализирана от Министерството на труда и социалната политика в партньорство с Българска стопанска камара. Системата MyCompetence вече е свързана с националната база данни на Агенцията по заетостта. По този начин инструментите за оценка на компетенциите се използват при разработване на индивидуалните профили на търсещите работа лица. Безработните, както и заетите лица, могат да направят самооценка на своите умения и компетентности, както и да преминат безплатни електронни обучения за ключови компетенции.

Предизвикателство пред политиките по образование, обучение и заетост е подготовката на качествена и производителна работна сила, обясни заместник-министър Лазаров. Той напомни, че наред с високото равнище на образование и квалификация, на преден план излизат социално-когнитивните компетентности и цифровите им умения на служителите. Внедряването на компетентностните модели на ниво политики спомага прогнозирането на необходимостта от компетенции в обхванатите сектори, а на ниво предприятие подпомага управлението на човешките ресурси. Платформата работи в ползва на професионалното ориентиране и развитие на нови умения на лицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови