Емблематична къща в центъра на София заплашена да се сдобие с кула, кметът на Средец против

Проектът не се вписва в квартала, заплашва съседни сгради, пише Трайчо Трайков

OFFNews 31 март 2020 в 14:34 4604 1

Къщата на художника проф. Симеон Велков на столичната ул. "Мизия" 9 не трябва да бъде надстроена. 

Това е становището на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков по повод проект, който предвижда сградата да се сдобие с още два етажа и да се слее със съседната. Становището си Трайков изпраща до главния архитект на София Здравко Здравков, след като проектът е публикуван на сайта на района на 13 март и не е приет добре от жителите на квартала. 

От придружаващите го скици става ясно, че проектът за строителство е съгласуван с Министерството на културата още през август, а къщата е декларирана като културна ценност от местно значение. 

В становището си Трайков пише: 

Възразявам срещу така представения проект поради следните обстоятелства:

1. Проектът среща сериозно неодобрение както в професионалните среди, така и сред гражданите на квартала. Основната цел на проекта е да постигне максимална градоустройствени показатели за зона ЖС, без да отчита спецификата на конкретната зоната. Придобилите печална известност градоустройствени похвати – сгради тип „торта“ и така нареченият архитектурен акцент (кула) са в разрез с естетическите и стилови норми на средата, в която е разположена сградата, като единствено целят постигане на максимална разгърната застроена площ. Предвидени са намалени отстояния към съседните сгради, които биха нарушили ослънчаването на жилищата в тези сгради.

2. Предвиденото 100% подземно застрояване ще затрудни реалното наличие на висока растителност в рамките на имота. Изпълнението на дълбокия изкоп създава предпоставки за нарушаване на конструктивната устойчивост на съседната шест етажна жилищна сграда в УПИ VIII-8 граничеща на калкан с бъдещата постройка, масивните огради на всички съседни имоти, както и съществуващата пристройка (гараж) в УПИ XV-3 (общинска собственост) разположена на имотна граница. 

3. Жилищната сграда в която е живял и творил професор Симеон Велков е декларирана с писмо № 1818 от 11.04.1989г. като недвижим архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с предварителна категория „местно значение“. Типичните харестики - рядък приемр на запазена свободно стояща сграда от модернизма с изчистена минималистична фасада и основно въздействие на обемната композиция, ще бъдат изцяло загубени. Интегриране на част от фасадата в новата пет етажна структура не би било достатъчно за запазване на култрно историческото въздействие, а по-скоро цели формално основание за нов строеж на мястото на сграда НКЦ.

Презастрояването е явление което в последните години засяга в голяма степен м. „Трета извънградска част“ в район „Средец“. Инфраструктурата на квартала не е съобразена с настоящата ситуация, в която двуетажните еднофамилни сгради в зоната постепенно биват заменяни с пет –шест етажни жилищни блокове. Подкрепям поетите от кмета на СО Йорданка Фандъкова намерения за ограничаване на презастрояването, чрез подготовката на новия ОУП на СО и намаляване на допустимите показатели за застрояване. Считам, че би следвало да бъдат взети мерки, за да не се допусне ситуация, в която тези нормативи няма как да бъдат приложени.

В заключение предлагам да бъдат потърсени механизми, чрез които собствениците на имота да бъдат насърчени да опазят и поддържат в автентичен вид сградата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4642

1

ctef

31.03 2020 в 15:48

Прав е, но късно се усетиха. Много квартали на София вече се презастроиха по времето на арх. Диков.