Емблематичните кактуси на СУ отново могат да бъдат видени: градините на Алма матер отвориха врати

OFFNews 05 май 2020 в 13:23 4985 0

Впечатляващата колекция от кактуси и сукуленти на Софийския университет отново може да бъде видяна от посетители.

Една от визитните картички на Алма матер - Ботаническата градина в Балчик, както и градина "Разсадника" отново отвориха врати за посетители.

Растенията презимуваха на закрито през студените зимни месеци в оранжерия, при температура не по-ниска от 12°С.

Посетителите могат да видят внушителните представители на кактусите от род Opuntia и разнообразието на сукулентите от семейство столетникови (Agavaceae) и семейство млечки (Euphorbiaceae).

Някои от екземплярите тежат над 300 килограма.

В Балчик на площ от 680 кв. м. са аранжирани над 600 екземпляра от 42 растителни вида.

Колекцията едроразмерни кактуси и сукуленти на открито е втората по големина в Европа след тази в княжество Монако, като в нея са представени едни от най-старите екземпляри бодливи растения, някои от които на възраст над 60 години.

Началото на колекцията е поставено в средата на 60-те години на миналия век, когато същата е транспортирана със съдействието на акад. Даки Йорданов от Софийската ботаническа градина до Балчик с военни камиони. Растенията тогава са били на около 10 години. Сред тях e имало и с размери от сантиметри до метър. Част от едроразмерните кактуси са прехвърлени в постоянна закрита експозиция през 2012 г. В нея целогодишно могат да се видят около 3000 вида кактуси и сукуленти, както и ефектна аранжировка на прехода между пустинна и средиземноморска растителност.

2020 година е юбилейна за Университетска ботаническа градина – Балчик, тъй като в края на месец юли ще бъдат отбелязани 65 години от създаването ѝ през 1955 г.

Снимки: Софийски университет

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!