Емисари и пастори плашели и ромите във Факултета, че ще им отнемат децата

OFFNews 08 октомври 2019 в 12:45 3184 0

Емисари са обикаляли и в ромския квартал в София "Факултета" да всяват смут сред населението с "новината", че ще бъдат отнети децата им от учебните стаи, но опитът им се оказал несполучлив. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев в НДК, където бе на кръгла маса на тема „Конкурентоспособност 2030/ Ключови компетентности за успех“.

Той уточни, че опитът е от миналата седмица, хората обаче не са се поддали. 

Коментарът му бе направен по повод паниката, "заразила" сливенските, ямболските и карнобатските роми вчера, които хукнаха към училищата и ги опразниха за броени минути. Министърът обяви, че е разпоредил през следващите дни да не се пишат отсъствия на ромските ученици, чиито родители се подплашиха и си ги прибраха от училище.

В София внушенията са били направени "не по електронен път, а чрез обикаляне на квартала", каза Вълчев. Тролове и пастори в сливенския квартал "Надежда" са изиграли централна роля за родителския смут сред ромите, потвърди той думите на премиера Борисов. Вълчев обаче не съобщи кой е виновникът и агитаторът за разигралия се панаир. Според министъра напрежението сред родителите в Сливен е тръгнало от клипове, които те са получили. В основата на конспирацията били групи, които са против несъществуващата Стратегия за детето.

"Създалата се паника, че ще бъдат отнемани ромски деца в Сливен е груба манипулация, дезинформация и престъпна злоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разруши образователната система", категоричен бе образователният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови