Еньовден е - венец от билки лекува цяла година, сянката показва дали ще сме здрави

Хиляди черпят за имен ден

OFFNews 24 юни 2020 в 05:30 2670 0

Днес е Еньовден, имен ден празнуват Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янко, Янчо и хората, кръстени на билки.

Според народните вярвания от този ден слънцето започва да умира, а годината клони към зима. Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и е свързан с култа към слънцето. Народът ни казва: Еньо си е наметнал кожуха и отива за сняг.

Преданията повеляват на Еньовден да не се работи, за да не се ядоса свети Еньо и да не прати градушка и гръмотевици в имота на този, който не спазва обичая.

Еньовден е "професионалния празник" на вещиците и магьосниците. Според традицията те се се събират, събличат се и яхват метлите. На вещерските събори се правят заклинания и черни магии, хващат и всички видове уроки. Край реките и езерата пък се събират голи самодиви, които се приемат за повелителки на горите.

Билките, набрани в нощта на Еньовден, се вият на венци и се разпределят на Св. Врач на 1 юли. Лековитите растения за Еньовденския венец са 77 и половина. Те се събират и в китка, по която в ранни зори се гадае за здраве и любов. 

В ранни зори според обичая човек трябва да се обърне с лице към слънцето и да наблюдава през рамо сянката си - ако тя е цяла, ще е здрав през цялата година. С култа към слънцето е свързано и паленето на обредни огньове. 

Православната църква чества на 24 юни рождението на Йоан Кръстител. Той с нарича още Предтеча Господен, защото подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови