Ето кога социалните извеждат деца от семействата

OFFNews 24 септември 2019 в 10:23 29924 4

Снимка МТСП

Сигнал за 3 деца, отглеждани в лоши условия в бивш хранителен магазин в София, предизвика проверка от Дирекция "Социално подпомагане" и отдел "Закрила на детето" – Връбница, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Децата са изведени от "жилището". С майката и бабата се работи, за да бъдат върнати.

На 30.08.2019 г. в отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ Връбница е постъпила информация за три деца, които се отглеждат в лоши хигиенни условия в бивш хранителен магазин. При посещението си на адреса социалните работници установяват, че навсякъде из помещението има разхвърляни дрехи, по масата се забелязват съдове с мухлясала храна. Земята е отрупана с отпадъци и угарки от цигари. Шишетата за хранене на едно от децата са били мръсни, със засъхнало кисело мляко по тях. Непосредствено до леглото на децата е оставен нож.

През зимния сезон семейството се отоплява с печка с твърдо гориво, която е в непосредствена близост до едното легло. Създават се предпоставки за пожар. На въпросната маса са разпръснати и лекарства, които децата могат да погълнат.

Майката на две от децата е консултирана от социалните работници, че е необходимо да подобри хигиената в помещението, което обитава семейството, както и да осигури подходящ здравословен хранителен режим за децата.

На 4.09.2019 г. служителите посещават отново адреса, на който живеят децата. Забелязва се, че хигиенно-битовите условия все още са под критичния минимум за отглеждане на дете. 

Със семейството се работи от 2013 г. На майката на едно от децата, която е баба на другите две деца, е предлагано два пъти да ползва социална услуга за повишаване на родителския капацитет, но е отказала да я ползва.

Социалните работници няколко пъти са консултирали семейството за възможностите да ползва помощи, които се гарантират от законодателството в областта на закрила на детето, но семейството не е подало необходимите документи за получаването им.

Личният лекар на децата е разказала, че децата се водят при нея в нехигиеничен външен вид, че се налага тя да се обажда и търси семейството, за да доведат децата на преглед и че се хранят главно с кисело мляко. Въпреки консултациите й децата да бъдат захранени според възрастта, тяхната баба не е пожелала да се съобрази с дадените препоръки.

На 13.09.2019 г. е бил свикан Координационен механизъм за взаимодействие при работа в случай на деца, жертви на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция. Потърсена е възможност за настаняване на децата при близки и роднини, но тази мярка не се е реализирала поради липса на желаещи да се грижат за децата. Поради това е взето решение с цел опазване на живота и здравето на децата две от тях да бъдат настанени в приемни семейства, а третото в Център за настаняване от семеен тип.

Социалните работници продължават работата с майката и бабата на децата с цел да се подобрят хигиенно-битовите условия и децата да бъдат върнати в семейството, съобщават от социалното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

4

дони

28.09 2019 в 23:33

ант1123 Имат ток, имат и вода, и парцали дал господ! Могат да измият и почистят това помещение! И хайде стига с тези глупости за парите - има пари за цигари, има пари за мобилен телефон, а за децата - няма пари! Държавата да се погрижи! Айде нема нужда...

12182

3

sawall

27.09 2019 в 12:49

Антл, по пода все пак е имало угарки от цигари, те струват не малко - значи поне някакви пари има. Но не е там въпросът - може да си последен бедняк и у вас да е чисто и подредено, ако и очукано и старо. Проблемът видимо не е толкова в това какво имат, а в това какво не правят.

4004

2

Ant1123

25.09 2019 в 21:03

А защо тие социални не се замислят защо хората нямат условия? Айде да погледнат колко хора живеят в мизерия. Защо не им помогнат, та да имат условия за гледане на деца? Или тие 30 лв детски надбавки им стигат на хората? Срамота и жалка картинка. Това имат и това могат да осигурят на децата си. Ако на някого не му харесва да дойде и да им помогне, а не да им взима децата! Този закон би бил валиден и смислен, ако държавата е осигурила нормален живот на населението си. Къде тук виждате такова? Просто не знам какво да кажа.