Евгений Дайнов: Бог ще съди жителите на Розово и децата им

OFFNews 29 април 2014 в 08:51 22237 62

Евгений Дайнов

Прогонването на сирийските бежанци от село Розово е позор за жителите на селото и те имат да изкупуват тежък грях, обяви политологът проф. Евгений Дайнов.

През уикенда жители на село Розово направиха импровизиран протест и отидоха пред портите на триетажната къща, която бе наета от три сирийски семейства - общо 17 души, включително и деца. Те избягаха заради заплахи от физическо насилие.

"Ако тези хора вярват в някакъв Бог, трябва да знаят, че сториха тежък грях, който имат да изкупуват. Ако не го изкупят те, ще удари по децата им", предупреди Дайнов в интервю пред "Нова телевизия".

"Тази случка не ме изненада, но ме разгневи. Село Розово е опозорено. Тези хора не само опозориха себе си, но и българската нация.

Като част от тази нация, те лепнаха позор и върху мен. От много години казвам, че в България се развива битов фашизъм, който е на основата на ксенофобията", коментира още професорът.

Той определи поведението на местните като фашизъм. 

"Предупреждавам от години, че в България се развива битв фашизъм на основата на ксенофобия и омраза. Излива се и се легитимира. По студията минаха какви ли не фашисти и обясняваха, че сирийците са канибали и ще ви изядат децата", каза политологът.

По думите му България ще стигне до положението в Русия, ако не спре проявите на фашизъм. "Русия е фашистка държава. Фашизмът винаги носи война и насилие", предупреди още Дайнов.

"Тъжно ми е за тези хора, защото те очевидно живеят в един враждебен свят. Въпросът е дали този свят им е внушен или те наистина го усещат като такъв. Днешният свят е отворен, не е логично да се държат така", обяви преподавателят от НБУ проф. Михаил Неделчев.

Според него депутатът от "Атака" Магдалена Ташева трябва да бъде съдена за насаждане на расова омраза заради "чудовищните неща, които говори по телевизията" (именно тя нарече сирийците "канибали").

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!