Европол и българските власти в акция срещу кабелните оператори

OFFNews 14 юни 2019 в 11:06 2195 0

На няколко места в страната текат операции за противодействие на интелектуалното пиратство. Европол, ГДБОП и Жандармерията съвместно претърсват офиси на кабелни оператори, които са заподозрени в нелегално разпространение на видео съдържание. 

"На този етап вследствие на предприеманите мерки ние сме извън т. нар. наказателен списък 301 на САЩ по отношение на борба с пиратството, но имам притеснения, че ако не продължим с ефективните мерки против този тип престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени в този списък, а това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори с облекчаване на визовия режим на нашите граждани", коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание.

ГДБОП и Жандармерия провериха офисите на „Кабел САТ–Запад”в Благоевград, съобщава БГНЕС. В помещенията са извършени претърсвания и изземвания. Същата акация се проведе и в офисите на фирмата на оператора в Кюстендил. В Бургас Жандармерия влезе в офиса на медийна група RN, предаде агенция "Фокус". Разследването е за укриване на абонати и нелегално разпространение на видео съдържание, за което са подавани сигнали.

По думите на Маринов интелектуалното пиратство е разпространено в България и МВР полага всички усилия да му противодейства. 

"Може би ние в България не сме свикнали, че това е много сериозно престъпление, което много сериозно нарушава авторските права. Ние сме свикнали да определяме собствеността като някакво физическо притежание, а всъщност авторските права са много важни за развитие на обществените отношения, защото интелектуалният продукт по нищо не е по-неценен от материалното", допълни той.

Относно факта, че абонатите на въпросните оператори остават без услуги, Маринов коментира, че това е проблем на доставчиците. 

По повод информацията за полицейско насилие над две момчета, Маринов коментира, че е разпоредил проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови