Евростат: Токът в България е най-евтин, в Белгия - най-скъп

OFFNews 07 август 2018 в 15:23 5178 0

В България плащаме най-малко за ток сред страните в Европейския съюз, сочат данни на Евростат за 2017 г.

От Евростат обясняват, че за първи път се публикуват данни, които са напълно сравними в различните страни членки. Данните са на базата на среднопретеглена цена, която отразява общото потребление на домакинствата в различните държави.

Според данните цената на тока в България е най-ниска – под 10 евроцента за киловатчас.

Между 10 и 15 евроцента е цената на тока в Литва, Унгария, Хърватия, Румъния, Естония, Финландия, Словакия, Чехия и Полша.

Най-висока е цената на тока в Белгия – около 28 евроцента. Над 20 евроцента за киловатчас плащат още в Ирландия, Португалия и Дания.

В класацията не са включени данни за Германия, Испания, Италия и Кипър, които не са подали данни за потреблението си.

Евростат дава за сравнение цените и в още няколко държави, които не са в ЕС. Цената на тока в Турция, Молдова и Черна гора е приблизително колкото и цената на тока у нас – около 10 евроцента за киловатчас. В Сърбия и Македония пък плащат по-малко – около 7-8 евроцента.

Евростат изнася данни и за цените на природния газ за киловатчас сред 21 държави членки, които са подали данни за потреблението си за 2017 г. Данни не са подали Германия, Испания, Италия, Кипър, Малта, Финландия и Гърция.

В тази класация България е на второ място по заплащана най-ниска цена – около 4 евроцента. По-ниска е само цената в Румъния – около 3 евроцента.

Под 5 евроцента за газ плащат още в Унгария, Хърватия, Люксембург, Естония, Литва, Латвия, Словакия, Полша и Великобритания.

Най-висока пък е цената на газа в Швеция – около 12 евроцента за киловатчас.

Между 5 и 10 евроцента за киловатчас плащат още в Словения, Белгия, Чехия, Австрия, Франция, Нидерландия, Дания, Португалия и Ирландия.

Цената на газа в Македония е 5 цента за киловатчас, докато в Турция, Модова и Сърбия плащат по-малко – между 3 и 4 евроцента за киловатчас.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови