Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Евтаназираха 65 прасета заради африканска чума, две села под полицейска блокада

Мая Младенова 01 септември 2018 в 12:23 2318 0

Приключи евтаназията на прасетата във варненското село Тутраканци, където беше установено огнище на африканска чума.

Полицейски постове са завардили входовете и изходите на селото, извършва се дезнфекция. По данни на Агенцията за безопасност на храните са били убити 65 животни.

Експертите взимат проби от съседното село Бозвелийско, което попада в 3-километровата рискова зона. Резултатите се очаква да излязат до дни, а блокадата в двете села остава.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни, че се прави всичко възможно да се установи от къде е влязла заразата в България. За съжаление много са начините, а именно чрез разпространение на продукти, чрез придвижване на туристи, хора, животни, транспорт на фураж. Имаме обосновано съмнение, че заразяването в конкретната ферма в Тутраканци може да е станало с фураж, който се закупува през Констанца и се разпространява в България“, заяви още министърът.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев посъветва стопаните при всяко съмнение да уведомяват ветеринарните власти. „Ако прасето показва признаци на заболяване, да не се търси възможност да го лекуват. Трябва веднага да бъде информирана официалната ветеринарна служба и това е най-правилният начин, за да не се допусне разпространение“ подчерта Илиев.

Той призова стопаните, особено около зоните с индустриални ферми, да усвоят прасетата си, за да се намали опасността от разпространение на заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!