Език свещен на моите деди: Отстраниха директора на музея на Вазов, защото е филолог

Николаос Цитиридис 21 септември 2017 в 17:08 26896 1

Разчистване на лични сметки или некомпетентност? Отговорът на този въпрос се търси в днешното решение на кмета на Сопот да премахне от изискванията за директор на къщата музей на Иван Вазов филологическото образование. От днес вместо такава специалност за музея се изисква само музеология и археология.

За случая сигнализира досегашният директор на музея, който заради новите правила трябва да напусне и по време на телефонния ни разговор си разчистваше бюрото. Днес 6-членна комисия заедно с представители на Общината са му връчили заповедта.

Стефан Филчев е дългогодишен преподавател по литература, а последните пет години посвещава на делото на Иван Вазов и да преобрази къщата музей на великия български писател.

Решението, с което се променят правилата за директор на музея в Сопот

Но заради решението, подписано от кмета на Сопот Деян Дойнов, той вече няма как да бъде управител на музея.

"Без коментар. Честито ми! Но това не значи че ще спра да милея за Сопот, за Вазов", написа Филчев във Фейсбук по повод отстраняване си.

Пред OFFNews Филчев разказа, че няма да остави нещата така и вече се е свързал с Министерството на културата. Той уточни, че повереният му музей е с литературен профил, а по указанията на МК именно филологическото образование е ключова квалификационна степен за този пост. 

Всъщност натискът над Филчев започва преди повече от година, разказа ни той. И както повечето скандали, и тук става въпрос за пари.

Според решение на Общинския съвет на Сопот от 2012-а година цялата печалба на музея трябва да бъде връщана към него, само че това не се случва. Когато финансовите недоразумения започват да се случват, Филчев се обръща към Министерството на културата, които реагират незабавно.

Филчев ни разказа, че през юни липсите в музея били най-големи - към 30 хиляди лева. Днес сумата вече е по-малка - 15 хиляди лева. Вече бившият директор на музея допълни още, че общината го натиснала да харчи парите за общински мероприятия, а не за музейни. Според Филчев обаче не кметът на града Дойнов ръководи тази мини война, смята филологът. Според Филчев зад всичко стои зам.-кметът Николай Новаков, но всичко се случва с мълчаливтото съгласие на кмета на града.

Опитите за натиск над Филчев зачестили след като директорът на музея си "позволил" във Фейсбук да анализира коментар на Новаков за дейността на общинския съвет, също направен в социалните мрежи, който е пълен с грешки и нецензурни думи.

"Безумието е на всички фронтове", беше финалният коментар на Филчев пред OFFNews. 

Постът, с който той съобщава за своето отстраняване: 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови