Факултетът по медицина в СУ се закрива, обяви деканът Любомир Спасов и поиска студентите да го защитят

Университетът не коментира пред OFFNews с мотива, че първо трябва да отпразнува 130-ата си годишнина

Александра Маркарян 07 декември 2018 в 18:36 19655 2

Закриване грози Медицинския факултет на Софийския университет, а ако това се случи студентите и преподавателите ще останат "на улицата" - първите няма да могат да се прехвърлят, вторите ще останат без академичните си длъжности (доцент, професор и др.). Това заявява деканът му проф. д-р Любомир Спасов на съвещание със студенти и преподаватели - около 300 души - и призовава студентите "да се защитят", като поискат в подписка преминаването на болницата към структурата на Софийския университет.

Съвещанието е проведено по-рано тази седмица в отсъствието на медии. OFFNews разполага с пълен аудиозапис от близо 16-минутната реч на Спасов (вижте текста ѝ по-долу), който прави прогнозата заради правителственото решение от 21 ноември Университетска болница "Лозенец" вече да не е към Министерския съвет (то е за изменение в Закона за лечебните заведения, затова тепърва предстои обсъждането и гласуването му от Народното събрание).

Уплашени студенти вече правят подписка, а в свои групи в социалните мрежи зоват за протести.

Към края на речта си деканът заявява, че решението засяга не само Медицинския факултет, а и Факултета по химия и фармация. Твърди, че неговата акредитация била минала през тази на Медицинския факултет и че той също щял да пострада. Казва още, че "въпросът не е само в рамките на България" - имал 300 международни студенти - и пита какво да им обясни.

Първата остра реакция срещу твърденията дойде от Факултетния студентски съвет към Факултета по химия и фармация:

Ето словото на проф. д-р Любомир Спасов пред студентите и преподавателите (с незначителни съкращения и редакторска намеса):

Знаете, че преди седмица имаше решение на Министерски съвет да се предложи промяна в Закона за лечебните заведения, с която болница "Лозенец" да престане да бъде към Министерския съвет като първостепенен разпоредител. Ние това абсолютно го подкрепяме. Ние не искаме да бъдем към този или към онзи, ние сме си просто Университетска болница "Лозенец". Но тук е реално, така да се каже, малката подробност, заради която исках да ви видя и да ви разясня какво се случва с факултета, със студентите, с болницата.

В съобщението на Министерския съвет имаше пояснение, че след като болница "Лозенец" престане да бъде болница към Министерския съвет, тя ще бъде превърната в педиатрия, в първата многопрофилна педиатрична болница в България. Предстои в Народното събрание да бъде гласувано това предложение на Министерския съвет.

На сайта на болницата сме подкрепили това решение, защото не искаме да бъдем към Министерския съвет или към който и да е.

Но тук е следващият въпрос, който ще поискаме и това е правилното, и ще ви обясня защо. Правилното е факултетът, болница "Лозенец", да отиде към Софийския университет. Такъв прецедент има от преди 6 месеца - университетска болница "Света Марина" във Варна отиде към факултета към Медицинския университет - Варна. Нормално студентите, преподавателите и хората, които се занимават с тази дейност да отидат към своята Алма матер.

Какво ще стане, ако се закрие болница "Лозенец" и тя стане педиатрична? (В проекта на МС не пише, че болницата се закрива - бел. ред.)

Когато навремето създавахме Факултета по медицина - това е 2004 г. - учебна клинична база на факултета по медицина стана Университетска болница "Лозенец". Цялата акредитация и всички права и задължения на факултета се носят от болница "Лозенец".(Акредитацията не е получена от болница "Лозенец", акредитацията е получена от Софийския университет. Вижте публично достъпната документация на сайта на Националната агенция за оценяване и акредитация ТУК - бел. ред.)

Натъртвам на това, защото в момента има фейк нюз, лъжливи новини: "Ама те могат да отидат във Военна болница, те могат да отидат в "Софиямед", "Токуда" и т.н.

Уважаеми колеги, това няма как да се случи, поради едно-единствено нещо - акредитацията и факултетът е единствено на болница "Лозенец". (Видно от документа по-горе, акредитацията е на Софийския университет, а по закон факултетите са основни звена на университетите, не на болници - бел. ред.) Военна болница, Софиямед, Сити клиник са наши подизпълнители, те са база на факултета, който е болница "Лозенец". 

Всички вие сте избрали именно да се учите в този университет, който е най-старият и най-големият в България и всъщност това е част от Софийския университет. Така че е правилното решение и ако вие решите да го подкрепите, това е правилно - болница "Лозенец" да отиде към Софийския университет.

Ако това не се случи, какво става с вас? ... Ако бъде закрита болница "Лозенец", вие просто няма как да бъдете студенти в Софийския университет, тъй като се закрива Факултетът по медицина на Софийския университет. Откриването или закриването на факултет става през Народното събрание. Тоест откриване на нов факултет по медицина - поне след 2-3 години акредитации и това просто практически няма как да се случи. Вие механично не можете да бъдете прехвърлени където и да е. Нито във Военна болница, нито в "Софиямед", нито в "Сити клиник".

...

Вчера е имало събиране в Министерство на здравеопазването при министър Ананиев. Етиката изискваше да имаме и наши представители, но не бяхме поканени. Това, което разбирам от прессъобщението на Министерство на здравеопазването е как колегите и ректори на другите болници са се карали кой да вземе нашата техника, къде ще отиде. Тоест започва разграбването на болницата, за да стане педиатрична. Много трудно се гради нещо, много лесно се разваля и всъщност това, което исках да ви кажа, е, че трябва да защитите своите права. Това е, което вие имате, защото то е ваше, то е на целия български народ, защото болницата отдавна, отдавна, отдавна не обслужва само контингента, който се приписва, че обслужва. 19% от ползвателите на болницата са хора, които са по някакво постановление. Ние обслужваме 10 хил. (души) висш държавен апарат. Само тези 10 хил. човека миналата година са били 19% от това, което болницата обслужва.

Болницата е създадена като многопрофилно лечебно заведение. Цялата техника, цялото оборудване, цялата насоченост е насочена към лечението на възрастни. 90% от тази техника може да бъде ползвана само за възрастни. Знаете, че трансплантираме деца, лекуваме деца, но те са само 10%.

В болница "Лозенец" имаме 160 активни легла. Логиката на функционирането ѝ е била винаги максимално да се задоволят нуждите на пациентите, затова всяко легло е много хай-тек. Всяко легло може да стане такова, какъвто е пациентът (вероятно "да се настрои според нуждите на пациента"), каквато патология носи. Това не може да се случи за една детска клиника. Тоест всичко това трябва да бъде разбито, да бъде разграбено, някъде другаде насочено и да бъде позиционирано там. Но това води до закриването на факултета към Софийския университет и тук вече става една колизия с автономността на университетите, които са всъщност най-будната част от населението и автономността на университетите предполага, че това не може да се случи без тяхното съгласие.

Така че, колеги, моят апел и обръщение към вас е: защитете своята структура и своя факултет. Какво имам предвид? На 13-и законопроектът ще бъде гледан в здравната комисия в Народното събрание и там ние ще изразим нашето становище като болнично заведение, аз като декан и член на СУ, чрез АС, ще изразим нашето желание да бъдем част от СУ и съответно факултетът и болницата да бъдат по този начин съхранени.

Досега не сме реагирали официално в медиите, защото няма какво да реагираме. Няма факт, няма действие, което да се налага да коментираме. 

Идеята е да се прехвърлят 14 педиатрични клиники на тази територия. Техният брой легла е някъде около 500 - 700. Само в "Пирогов" имат над 200. Сами разбирате, че механичното прехвърляне оттук там няма как да се случи. Но все пак вие, като студентите, трябва да споделите това и с вашите колеги, те вече са информирани от Студентския съвет на Софийския университет и, в зависимост от решението на Академичния съвет, ние ще вземем нашите действия, ние ще отстоим и защитата на болницата, и защитата на факултета. Нещо, което е създавано с толкова усилия, с толкова средства на всички нас, това са средства на данъкоплатците, да бъде разрушено и разграбено - мисля, че не бива да се допуска. Така че без да бъдем груби, без да бъдем изключително арогантни, ние трябва да защитим нашите права.

Какво имам предвид? На 8-и, в събота, е честването на 130-ата годишнина от създаването на Софийския университет. Такава годишнина нито едно висше учебно заведение няма и ние сме горди, че сме част от Софийския университет и неговата академична общност. Мисля, че не е най-добрият подарък и отношение към най-стария университет да бъде закрит един факултет.

Между другото, това касае не само нашия факултет. Акредитацията на факултета по химия и фармация мина през нашия факултет. Тоест закриването на факултета тук, при нас, води и до последствия и закриването - тъй като те също губят акредитация, тя е минала през нас - и това води до ущърб и засяга интересите на още един факултет.

На 9-и молбата ми е всеки да дойде в 11 ч. в СУ, където ще има дипломиране на нашите студенти. Близо 100 ваши колеги завършват. Искам да подкрепите тяхното дипломиране, както и идеята за съхраняване на факултета на СУ. Нашето искане е много просто: болница "Лозенец" - съм Софийския университет. Защитете себе си, това "Ще ви преместим там или там" е фейк нюз, това няма как да стане. Акредитацията е на този университет, на тази болница и това е факултетът.

Военна болница няма как да бъде база. Военна болница е по Закона за отбраната. Всички работещи там, които са военизирани, част от които са и преподаватели, са на един-единствен договор, военният не може да има втори трудов договор, тоест той не може да бъде член на академичния състав на Факултета по медицина. Това е изключително важен елемент, който вие трябва да знаете. Преподавателите военни са на граждански договор. Не могат да бъдат членове на академичния състав на Факултета по медицина.  ... Всички преподаватели тук са на договор към УБ "Лозенец", на двоен договор - към СУ и болница "Лозенец". Със закриването на болница "Лозенец" тези лекари престават да бъдат ваши преподаватели.

Вие сте млади хора, не си спомняте тези мракобесни времена, когато подлежахме на разпределение. Някой казваше: "Вие отивате там, вие отивате еди къде си". Не може персоналът - болница "Лозенец" - е около 1000 човека, медицинският - около 500 - механично да бъде прехвърлен в други бази и други учебни заведения. Защото те губят, първо, степените си - доцентури, професури, второ, престават да бъдат ваши преподаватели. Механично тук да дойдат лекари, които да станат преподаватели - също няма как да стане, защото се минава пред Факултетен съвет, Академичен и така.

Въпросът не е само в рамките на България. Във Факултета по медицина се обучават 300 студенти чужденци. Те са избрали България, защото казваме: "Да, нашето образование е образование, което реално дава възможности, добра подготовка по медицина". Реално тези студенти също остават на улицата. Имаме италианци, германци, колеги от много други държави. Какво ще обясним на нашите колеги за това, което се случва?

Казвам ви ги тези неща, защото от вас зависи да защитите факултета си. Това, което искам от вас е да защитите себе си. Студентите от Студентския съвет на Софийския университет също ще се включат. Съпричастността на цялата студентска общност е много силна. Мисля, че нито един от вашите колеги от Софийския университет няма да допусне вие да останете на улицата, след като толкова усилия сте правили и сте се опитвали да дадете най-доброто от себе си.

Може да направите подписка за едно единствено нещо: Университетска болница "Лозенец" към Софийския университет. Това е, което искам: вие да защитите и да направите. Благодаря ви!

След като се запознахме със съдържанието на твърденията и призивите на д-р Спасов, се обърнахме към Софийския университет с молба да вземат отношение, като подчертахме, че сред студентите вече има паника какво ще се случи с тях.

Ръководителят на отдел "Връзки с обществеността" Боряна Коларова ни отговори: "След като отбележим 130-годишнина на Софийския университет на 8 декември, в началото на следващата седмица ще коментираме Медицинския факултет".

Ден по-късно от СУ все пак коментираха. Отношение взе ректорът проф. Анастас Герджиков. Вижте коментара му ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12500

2

uniqaudio

08.12 2018 в 21:04

Поинтересувайте се от процента преживяемост на пациентите оперирани от Любомир Спасов и тогава коментирайте другите му изяви.

6006

1

Lotte

07.12 2018 в 20:27

А дълговете на болница Лозенец - 70 милиона...те към кого ще минат в тази схема.И защо пак хвърляте младежите да оправят чужди бакии.