Фандъкова: Луковмарш няма място в София

Сега няма нищо по-важно от борбата срещу надигането на антисемитизма, ксенофобията и омразата, която се вижда в Европа и навсякъде по света, обърна се президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер към участниците във форум в София

OFFNews 15 февруари 2018 в 15:05 6813 6

Снимка www.manager.bg

"Години наред Столична община не съгласува провеждането на Луковмарш. Такова събитие няма място в нашия град", обяви кметът на София Йорданка Фандъкова и уточни, че причината за провеждането му е, че съдът не зачита забраната.

Кметът откри тази сутрин конференцията "София казва НЕ на словото на омразата и екстремизма", в която участват още зам.-министри, посланиците на САЩ и Израел, президентът на Световния еврейски конгрес, изтъкнати преподаватели. Конференцията, която ще продължи през целия днешен ден в Софийския университет, е организирана от сдружение за човешки права „Маргиналия“ и е финансирана по програма "Европa 2018 г." на Столична община.

"От началото на моята мисията в България съм следвала стъпките на моя предшественик да се спре „Луковмарш“. Чувах гласовете, които постоянно твърдят, че Луков е бил герой. Истинският героизъм е в съзнанието и в сърцето. Човек, който подценява човешки същества поради тяхната етническа принадлежност, пол, сексуална ориентация, религия, цвят и поради други характеристики, никога не трябва да бъде наричан герой", заяви посланикът на Израел Ирит Лилиан.

България има история на толерантност, достойна за подражание - каза американският посланик Ерик Рубин, но подчерта, че "историята на България в духа на толерантността и включването, както и напредъкът в по-близкото минало не бива да бъдат изопачавани от онези, които се стремят да разделят българите по расови, политически и социални разделителни признаци".

"И нека да бъдем наясно: трябва да отхвърляме опитите за възвеличаване на тъмните глави от историята, или за възвеличаване на исторически личности, които са сеели омраза и нетолерантност. В стремежа си да извлечем положителните уроци от историята, е важно да не допускаме негативните поуки да бъдат приемани за пример за подражание", заяви Н. пр. Рубин.

Според него „думите, които са изпълнени с омраза и отрова, дори и когато са защитени от закона, подкопават националното единство и силата на нацията“.

Училищата са мястото, откъдето трябва да се започне изграждането на съзнанието на толерантност и приемане, убеден е той.

Признателността на израелския народ за спасяването на българските евреи изрази президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. Той направи видеообръщение, в което заяви:

"Почти няма друга страна, която да е демонстрирала приятелство и грижа към своите еврейски граждани, както България. Спасяването и сигурността на евреите в България беше един от малкото добри примери по време на Холокоста. Ние, евреите, ще бъдем винаги благодарни и вдъхновени от българския героизъм, почтеност и порядъчност. Мога да ви уверя, че ние никога няма да забравим това. Ние сме много благодарни и за дългата отлична връзка между България и Израел, особено в общата борба срещу тероризма“.

В този момент - подчерта Лаудер - няма нищо по-важно от борбата срещу надигането на антисемитизма, ксенофобията и омразата, която се вижда в Европа и навсякъде по света.

"Много от нас си мислехме, че тези прояви ще бъдат най-накрая загърбени след Втората световна война. За съжаление, оказва се, че добрите хора от всяко поколение трябва да се борят. Мисля, че в момента няма по-добра страна от България, която да води Европа по време на това дълго цяла епоха предизвикателство", каза още той.

Каква е причината на надигащата се омраза? Незнанието поражда страх, а страхът е в основата ѝ, посочи Александър Оскар,  председател на Организацията на евреите в България „Шалом“.

"След броени дни по тези улици на София отново ще излязат младежи от цялата страна, за които свободата на словото, както казват те, се изразява в черни ризи и запалени факли. Но стотици хиляди хора показаха своята собствена светлина, блестяща светлина срещу тъмната сянка, хвърлена от неонацисткия марш в столицата на Европа“ – каза още Оскар, визирайки подписката срещу Луковмарш, която Робърт Сингер от „Световния еврейски конгрес“ връчи на премиера Бойко Борисов в началото на февруари.

"Свободата и демократичните ценности не може да се приемат за даденост. Всеки ден трябва да се борим за тях", напомни Оскар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

6

kazanlak

16.02 2018 в 20:58

Фандъкова да си запали Минората и да се моли на нейния бог Йехова да спре Луковмарш. Героите не умират!!! Нито се забравят, днес ние пишем историята, която утре ще бъде в учебниците. А безродни и врагове на България ще маршируват в кръг с раирани дрехи!

6000

5

Валентин Кръстев

16.02 2018 в 19:17

Вечна памет на националните герои на България!

14469

3

случайно прочетох

15.02 2018 в 16:06

Фандъкова не е запозната с историята и не иска и да чете!
И "нашия град" може да казва на Самоков, а не София.

77927

2

El Commandante

15.02 2018 в 15:59

За какъв антисемтизиъм говорим не разбирам?
Да не би да съм пропуснал аз нещо?