Фандъкова: Наесен ще кажа за нов мандат

Районните кметове да носят отговорност, Ачкова сега разбра, че не всичко с ремонтите зависи от нея

OFFNews 29 юни 2019 в 14:20 2513 1

Снимка Дарик радио

Трябва да има механизъм, по който да се търси отговорност на районните кметове в София. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по Дарик радио. 

Повод за думите й стана вчерашният инцидент, при който падна част от окачения таван в подлеза пред Спортната палата. Всеки от нас носи своята отговорност, подчерта Фандъкова. 

Подлезът се намира на територията на район "Средец", кмет е Мария Ачкова от ДСБ. Район "Средец" е възложил подмяна на осветителната инсталация, на захранващите кабели към павилионите в подлеза и поставяне на нов окачен таван. 

"Колегата Ачкова доста често критикува управлението на София, но сега видя, че не всичко зависи от кмета. Докато мен ме контролират 61 общиснки съветници, районният кмет е оставен на публичен контрол. Трябва да има механизъм, по който да носи отговорност", заяви Фандъкова, като уточни, че е "партиен началник на районните кметове от ГЕРБ", докато другите са абсолютно самостоятелни.

На въпрос на водещия с какво искат да я запомнят след 10 години като кмет, Фандъкова посочи метрото, което вече е 42 км. 

Преди 10 години са се депонирали 100 процената от отпадъците, днес се депонират 15 процента, а след няколко години е възможно да има нулево депонираме на отпадъци, подчерта тя.

Промяната в модернизацията на градския транспорт е факт - 90 процента от автобусния парк е с екологичен стандарт евро 6. Вече се движат и електробуси с нулеви емисии, 25 нови трамвая.

Всичко това е коренна промяна в обеществения транспорт на града, каза Фандъкова.

И още: първият от много години нов градски парк - парк "Възраждане", обновяват се всички големи градски паркове, посочи още Фандъкова. Правим много за театрите, за културата - например откритите пространства за култура. Операта в парка е такъв пример, вече има оперен туризъм, допълни Фандъкова. 

Що се отнася до ремонтите, особено на района на "Графа" Фандъкова посочи, че този проект за нея е урок и сега вече нещата се правят по нов начин. 

Наесен ще обявя решението си дали ще се кандидатирам за нов мандат, обяви Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови