Фандъкова: Няма да махаме паветата на пл. 'Александър Невски'

OFFNews | 08 май 2019 в 14:12 | 3633 |3

Гранитните павета в зоната на площад "Св. Александър Невски" се запазват, обяви кметът Йорданка Фандъкова по повод публикации в медиите и коментари в социалните групи, че паважът ще бъде премахнат с планирана реконструкция на зоната около храма.

Ще се запазят паветата включително на подхода по ул. Оборище - от ул. Раковски до храм-паметника "Ал. Невски". Това е част от проекта за ремонта на площада, още с неговото одобрение, добави кметицата.

По мое настояване, заедно с главния архитект на София и с Института за паметниците на културата, беше променен проектът на архитектурното студио "А.Д.А", който предвиждаше промяната на настилките и бяха запазени гранитните павета, обясни Йорданка Фандъкова.

Единственото, което се предвижда в рамките на реконструкцията, е само частичен ремонт, където е необходимо, но при запазване на паважната настилка.

"Възложихме да се използват не първоначално предвидените осветителни тела, а да има осветителни тела, характерни още при изграждането на площада. Запазва се и архитектурната фигура на Любимир Далчев и всички паметници в тази зона", кметът. "Няма да се местят никакви паметници в зоната, запазват се гранитните павета и осветителните тела ще бъдат съотносими с историческата визия на този площад", увери Фандъкова. Тя добавиа, че няма да се променя и нивото на тротоарите на площада.

Препоръчани материали
emanuilis

Рейтинг : 1776

08.05 2019 в 15:40 3
+ 0
- 2
Който не си е чупил окачването на колата там, пръв да хвърли... паве.

Малко поне намалиха праховото и шумово замърсяване за живеещите по бул. ‭„Дундурков".

Надявам се да им дойде акъла и за останалите павирани улици.
случайно прочетох

Рейтинг : 4009

08.05 2019 в 15:20 2
+ 0
- 1
До Краси
08.05 2019 в 14:38

А какво ще крадат до есента?

Краси

Рейтинг : 919

08.05 2019 в 14:38 1
+ 14
- 1
А защо не спрете да ровите поне до общинските избори и да си оправите бакиите, които натворихте дотук?
Може пък наесен да успеем да си изберем по-читав кмет и би било добре, той да започва нови ремонти.