Фандъкова: Ремонт на ремонта ли? Вече ще има контрол на контрола за ремонта на Графа

Кметът цитира sms от хирург: Затова не пускаме свиждане по време на операция

OFFNews 09 октомври 2018 в 13:49 10513 3

Експерти от Университета по архитектура ще следят ремонта на Граф Игнатиев и градинката пред "Св. седмочисленици". Понеже много се говори за ремонт на ремонта, когато всъщност ремонтът не е приключил, аз възложих контрол на контрола, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя провери реконструкцията на бул."Пенчо Славейков", движението по който ще бъде пуснато изцяло на 21 октомври. 

Представители на УАСГ вече бяха на обекта, направиха първите огледи. Ще разчитам на тях, както по отношение на допълнителни анализи на материалите в лабораторията на университета, така по отношение на начина на изпълнение", обяви тя. 

"Много спекулации чух през последните дни. Разбира се гражданите имат правото да се интересуват и да дават своето мнение. То е важно за мен. Но спекулации от политически сили и техни привърженици не мога да приема, когато става въпрос за неверни твърдения", заяви Фандъкова.

Кметът обясни, че има сериозни бележки по отношение изпълнението на задачите на строителния надзор. Вече ги санкционирах със 100 хиляди лева. Това е първата и последна санкция, защото следващата стъпка е прекратяване на договора. Казала съм им какво очаквам от тях - специалисти, експерти, инженери, които да са непрекъснато на обектите. И в момента там има хора. Но аз искам предварително те, гледайки изпълнението, да връщат своевременно фирмата, ако не се справя добре“, каза още столичният кмет. 

Във връзка със спекулациите от последните дни по отношение на материалите, които се влагат в ремонта на този обект сме провели разговори с представители на всички компании, производители, които ще предоставят и свои становища за начина на изпълнение. Релсовият път, за които се твърди, че е втора ръка, е произведен и доставен от една от най-големите световни фирми „Фьост Алпине“ – Австрия. За пръв път в София се поставят закалени високоякостни релси по технология, която осигурява по-малко шум и вибрации. Производител на гумените скрепления на релсовия път е „Пандрол“, Франция. Бетоновите плочи са производство на „Земелрок“ – австрийска фирма, която има завод в България. Гранитът се внася от Македония – производител „Мариово Крин“. На обекта се полагат 8 см гранитни и бетонови плочи, като плочки не се редят никъде. Шахтите, капаците и отводнителните канали са производство на немската фирма „Ако“, обясни Фандъкова. 

Тя цитира sms от хирург, изпратен до общински съветник от ГЕРБ: Затова не пускаме на свиждане по време на операция, написал медикът. Гледката е неприятна, както и по време на ремонт, но е важно крайният резултат да е добър, обясни Фандъкова. 

„Мога да приема всичко, но не е свързване на името ми с корупция. Тези, които познават и мен и работата ми, много добре знаят, че през целия си живот не съм взела стотинка под формата на корупция. Няма и да взема, категорична беше Фандъкова. 

Искането за оставка на главния архитект Здравко Здравко Фандъкова коментира: Конкурсът е проведен от бившия главен архитект Петър Диков, с когото се разделих неслучайно, това искане е закъсняло с няколко години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

3

Новак

09.10 2018 в 21:12

Ремонт на ремонта, контрол на контрола. Ами тогава и кмет на кмета да сложим?

12284

2

Kristiano789

09.10 2018 в 17:01

Контрол на ремонта, ремонт на контрола, не знам кво трябва да има, ама такива смешки да не допускат повече, че че е направо плачевно положението.

12559

1

dedoKoko

09.10 2018 в 14:41

Ееех, не се научихте да четете преди да публикувате!
Кой е този „Здравко Здравко Фандъкова”?