Фандъкова: Запазваме проектите в Слатина, но не защото кметът слуша рок като мен

Съветниците от БСП: Тази актуализация на бюджета е безмислена

OFFNews 30 април 2020 в 15:16 3732 0

Съветниците от ГЕРБ и ВМРО приеха актуализацията на бюджета на София, предложен от кмета Йорданка Фандъкова на онлайн заседание на СОС. 

За първите 4 месеца на годината спадът в планираните приходи е 90 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Възможно е този спад да продължи и през 2021 г., тъй като кризата ще има отражение върху икономическия живот на столицата по-дълго време, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред съветниците. 

Цифрите

Заложен е спад от 12,1 млн. лв. на данъчните приходи. В това число - намаление на данъка от възмездно придобиване с 8 млн. лв., с 3,5 млн. лв. на данъка върху превозните средства, с 600 хил. лв. - на туристическия данък.

11,3 млн. лв. е заложеното намаление на приходите от такси и други приходи. Най-съществен спад се очаква от таксата за детски градини и ясли – 3,9 млн. лв., 2,6 млн. лв. по-малко от такса „битови отпадъци“, 1,4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари, 1,4 млн. лв. по-малко приходи от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лв. по-малко от таксите за технически услуги. С 12,8 млн. лв. намаляват текущите разходи и с 13,3 млн. лв. - средствата в инвестиционната програма.

Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната на този етап е малко под 3 на сто.

Не се отказваме от нито един проект 

В капиталовата програма няма проекти на Фандъкова или на един или друг районен кмет – това са проектите на София, по които и аз, и екипът ми сме работили повече от година, а за някои от тях и доста повече.

Специално подчертавам такива са и проектите за основен ремонт на ул. „Народно хоро“ и на банята в Горна Баня. Ако изобщо някой може да каже, че това са негови проекти, мисля, че аз имам най-голямо право, защото лично съм възложила и съм защитавала и двата. Казвам го предварително, защото вече прочетох обвиненията за „политическа саморазправа“ с кметове на райони, които не са от ГЕРБ. 

Първо, ул. „Народно хоро“ е в капиталовата програма по мое искане, включително и в моята програма, защото съм възложила този обект и за него има избран изпълнител. Преди два месеца при мен дойде новият кмет на район „Овча Купел“, когото уважавам, и каза, че не иска да правим ремонта по съществуващо положение, а по регулация, защото така ще се изградят широки тротоари и подземна инфраструктурата. Приех предложението му, защото е разумно. Получих и писмото му за отчуждаване на 10 частни имота, които попадат в обхвата на улицата. Преди те да се отчуждят, преди да се препроектира, ремонт не може да има. И това всеки от Вас го знае. Дали това отчуждаване и препроектиране ще приключат в рамките на строителния сезон – най-вероятно не. Затова извадихме средствата за обекта, защото не могат да бъдат похарчени и няма нужда да стоят блокирани и да блокираме друг обект, който може да се реализира.

Дали това е правилно управленско решение - по мое мнение, 100% „да“. Дали това е правилно политическо решение – най-вероятно „не“, но управлението на града е не е политическа договорка, която трябва да ми дава комфорт. Когато си избран за кмет дължиш истината, дори и когато не е ти е приятна.

За ул. „Николай Коперник“ и „Атанас Узунов“ в „Слатина“, първоначално бях предложила да оставим само средствата за проектиране, защото нямаше завършена процедура. Това беше и подходът, който зам.-кмета по финанси защити в комисии. Колегите ми каза в началото на седмица, че ще успят до дни да приключат и аз взех решение да запазя парите за този обект. Не защото кметът, Георги Илиев, когото също уважавам, ми е по-симпатичен и слуша рок като мен, а защото обектът може реално да стартира това лято. Откъде взехме част от парите за него? От обект на район „Връбница“. По логиката за „партийната репресия“ кой е от тях двамата е от ГЕРБ? 

София не се дели на партийни владения, казах ви го още на първата ни сесия. Ако за някой феодалните владения са начин за политическо оцеляване, за мен това е неработещ управленски модел, подчерта Фандъкова. 

БСП-София не подкрепи актуализацията 

Общинските съветници от групата на БСП не подкрепиха предложената актуализация на бюджета на СО. Основната причина за това е фактът, че във внесения доклад на кмета Йорданка Фандъкова не влизат антикризисните мерки. Според социалистите, по този начин актуализацията става ненужна на този етап.

"Не зная защо беше това желание на уважавания от мен кмет сега да внесе подобна актуализация и да предизвика тази буря в чаша вода, коментира лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов.

Бюджетът е политика, актуализацията му също трябва да бъде политика, а не просто счетоводна сметка на 2-3 страници, каквато ни предложиха днес. През последните 4 седмици редовно и много ясно заявяваме, че сме готови всички заедно в СОС да работим върху актуализацията на бюджета. По примера, който беше даден с работната група за антикризисните мерки. Актуализацията трябваше да бъде насочена към хората. Защото държавата и общините, в случая СО като най-голяма и богата, са длъжни да поемат по-голямата част от социалната цена, която обществото ще плати в кризата".

Калоян Паргов изрази разочарование, че призивът политиците да бъдат отговорни държавници е останал само една куха фраза. "При представянето на доклада кметът Фандъкова говори за бюджета като за "нейния бюджет". Не! Бюджетът е на всички софиянци. Затова апелирах към нея: Добре започна в началото на извънредното положение, нека да не абдикира точно сега! Времето в момента изисква друго поведение. И не бива кметът да действа само с мисълта за това какво ще каже Паргов или Лалов, а как ще се почувстват хората от работата й. Защото на предишната сесия всички й гласувахме попълнен чек, за разлика от онова, което получи премиерът Борисов в парламента. Отговорното държавническо поведение изисква бюджетът и неговата актуализация да бъдат дело на целия СОС. Защото това не е обикновена счетоводна сметка на администрацията на Столична община. И още нещо ще препоръчам – нека престанат излишните словоблудства на гърба на БСП от страна на разни съветници, само и само да защитят местата си в листата на ГЕРБ, които получиха миналата година на изборите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови