Фандъкова отива в Курилския манастир, ще проверява реставрацията на стенописи

OFFNews 25 април 2019 в 06:41 2109 1

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще посети днес Курилския манастир „Св. Иван Рилски“, за да провери реставрационните дейности.

Реставрацията на стенописите се извършва със средства, осигурени от Столичната община. На Велики четвъртък деца от район Нови Искър ще боядисват яйца в двора на манастира. 

Курилски манастир „Свети Иван Рилски“ е основан през Х век. Намира се на територията на район „Нови Искър“ – Столична община и е един от най-старите манастири в този регион. През 1593 г. манастирският храм е обновен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зогравски. През 1830 г. е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е построен втори притвор. До средата на XIX век манастирът е обитаван от 45 монахини, реализиращи огромна мисионерска дейност. 

През 2013 г. започва поетапна реставрация на ценните стенописи в храма. Освен започналата реставрация са изградени музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. Направено е цялостно обновяване на облика на дворното пространство.
Манастирският комплекс ежедневно е посещаван от поклонници, ученици и десетки туристи – български и чуждестранни. Всички те са силно впечатлени от това свещено място с дълга история.

С решение на СОС от ноември миналата година са осигурени 51 556 лв. от общинския бюджет за довършване на реставрацията на ценни стенописи в Курилски манастир „Св. Иван Рилски“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

25.04 2019 в 08:31

По-добре да иде да провери поредното надгробно строителство на площада Славейков. Където вече стои неистово мартирологичен фонтан. Надгробната плоча на "Гарибалди" е била детската проба на перото на същия архитект, вероятно.
И който трябва "архитект", и който трябва "инженер", вече да идат да "рекреактривират" известното здание на "Майор Векилски" отвътре.