Фандъкова отпразнува рождения си ден в завода за боклук с трапеза от спасени храни

Владимир Йончев 13 април 2018 в 16:25 5817 0

Уникален начин да отпразнува рождения си ден избра столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя покани главните редактори на водещите медии в завода за боклук край Горни Богров, а вечерята беше приготвена от спасена от изхвърляне храна.

Интересен бе и подаръкът, който столичният кмет предварително беше поръчала на всеки от гостите си - фиданка или храст, които да бъдат засадени в двора на завода.

След като разведе гостите си из завода, който наистина е впечатляващ с чистотата си, г-жа Фандъкова обясни и какъв е замисъла на вечерята със спасена храна.

Изхвърляме над 670 хил. т. годишно  храна - този факт ни накара да се включим в кампанията за разумно пазаруване и намаляване на пилеенето на храна. 10 европейски града, сред които Лондон, Брюксел, София, Барселона, Осло, Милано, се включихме в кампанията под патронажа на кмета на Лондон Mayor of London Садик Хан.

Решението ми да поканя на вечеря със “спасена храна” представители на водещите националните медии беше продиктувано от желанието да привлечем вниманието върху проблем, който можем да решаваме заедно и съм благодарна, че приеха на пръв поглед екстравагантната идея да вечерят в завода за преработка на отпадъци на София.

Благодаря на всички, които приеха предизвикателството и заедно с мен, на рождения ми ден, опитаха ястия, приготвени от продукти, които вече не бяха достатъчно пресни и нямаха търговски вид. Това са храни, които не стигат до продажба и трябва да бъдат бракувани. С тях готвиха Лора и Стоян от Бон Апети / Bon Apeti, а те определено знаят как да оползотворят всичко, което е останало, така че да не хвърляме храна, каза г-жа Фандъкова.

Волейболистът Владо Николов, който е лице на кампанията, пък поиска от журналистите да направят нужното, че всеки ден поне една добра новина да намира място в изданията им.

Партньори в кампанията са Credo Bonum Foundation и магазини BILLA, имат най-голям обем доставени хранителни отпадъци за преработване в завода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови