Фандъкова след среща със синдикатите: Заплатите на шофьорите ще растат с по 10% на година

КНСБ и Подкрепа искат наказания за шефове заради лошите условия на труд, започва ремонт на общежития

OFFNews 01 март 2019 в 14:26 2339 0

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова се срещна с президента на КНСБ Пламен Димитров, на срещата присъстваха председателите на синдикалните организации в столичния авто и електротранспорт към СТСБ-КНСБ. Фандъкова проведе разговор и с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, съобщиха от Столична община. 

По време на разговорите беше обсъден проблемът с недостига на водачи в столичния градски транспорт и полагане на извънреден труд над регламентирания в Кодекса на труда. 

По настояване на синдикатите кметът на София пое ангажимент за стартиране на 3-годишна програма за ежегодно увеличаване на основната заплата на работещите в градския транспорт с минимум 10% годишно.

От 1 юни тази година Столичната община ще осигури средства за допълнително увеличение на доходите на водачите на превозни средства в градския транспорт. Фандъкова възложи на зам.-кмета по финанси и транспорт Дончо Барбалов и на директорите на общинските транспортни дружества да изготвят финансови разчети. Заплатите на всички работещи в транспортните дружества бяха увеличени средно с 10% от 1 февруари тази година.

Директорите на общинските транспортни дружества имат задача да оптимизират работните графици за намаляване на извънредния труд спрямо нормативните изисквания. По настояване на синдикатите ще бъдат наложени персонални наказания за ръководителите в транспортните дружества, които са допуснали занемаряване на условията в сервизните помещения. 

Като част от програма за привличане на нови шофьори Столичната община се ангажира с осигуряване на средства за основен ремонт на общежития.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови