Фандъкова срещу Витоша ски за Княжевския лифт, СОС я подкрепи

OFFNews 23 юли 2020 в 13:43 3

Снимка Сергей Антонов, архив

Столична община ще възложи независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт.

Обследването ще струва до 50 000 лв. и ще трябва да установи дали може Княжевският лифт да се възстанови в сегашните граници на въжената линия. Това реши Столичният общински съвет днес. 

В началото на тази година „Витоша ски“ внесоха мотивирано предложение за специализиран Подробен план за възстановяване на Княжевския лифт. В предложението им част от стълбовете не съвпадат със съществуващите, но проблемно е разминаването на един от стълбовете, който е на територията на природния парк. „Витоша ски“ официално отказаха да предложат преместването му. А това е нужно, защото съгласно действащата нормативна уредба и правните анализи възстановяването, без смяна на предназначението на земята, е възможно само в съществуващите строителни граници, обясни Фандъкова. 

Аз лично не мога да приема, че в 21 век няма техническо решение, както впрочем, не приеха и инженери от компанията на една от експертните срещи. Затова се нуждаем от независимо техническо обследване, мотивира се кметът. 

За съжаление, на този етап, не можем да разчитаме на добронамереността на собственика на лифта „Витоша ски“ да го възстанови. Очевидно тяхната цел е промяна на Плана за управление на парка така, че да могат да възстановяват, разширяват и изграждат лифтови съоръжения. Моята цел е да възстановим във възможно най-кратки срокове Княжевския, а и след това и Драгалевския лифт. Убедена съм, че това може да се случи без да превръщаме планината и достъпът на софиянци до нея в заложници на корпоративни интереси и процедурни хватки.

В последните 2 години водим съдебни дела с „Витоша ски“ за заповедите за възстановяване на Горна и Долна лифтови станции на Княжевския лифт, които издадохме. В момента една от заповедите е отменена окончателно, другата е потвърдена в наша полза, но отново се обжалва.

Съобразявайки се и с мотивите в съдебните решения, ще издадем нова заповед за възстановяване на Княжевския лифт в цялост, което включва двете станции и съоръженията между тях. За това се нуждаем от техническа експертиза, която да ни даде техническото решение, което да предпишем. То няма да ни даде 100% гаранция за успех, но ще направи действията ни много по-сигурни и убедителни, категорична бе Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4015

3

No matter what

24.07 2020 в 12:14

За съжаление, Фандъкова трябва да разбере, че не става само с обещания, трябва и спазването им. Кога ще го доживеем?!

4000

2

Ivo Ivanov23

23.07 2020 в 15:25

Да я видим какво ще направи, ама що ми се струва, че само симулира дейност. Те от Витоша ски вече заявиха намерение да оправят нещата, ама има законови пречки, впрочем има ги от години. И сега кметът си търси друг да й е виновен.

4022

1

Съществуващата конструкция е била постоянно подлагана
на две основни въздействия:
А.Многократни променливи въздействия по време на експлоатация(Опън натиск) и при достигане на повече
от 1 милион такива въздействия се намалява
оразмерителната якост с така наречената "Фиберова якост"),която е по-малка от оразмерителната!
Б.През цялото време както на експлоатация така и на спирането ст. конструкция е подложена на корозия.Която при липса на поддръжка(чистене и боядисване)дебелината по литературни данни се намалява с 1мм/година.
На Айфеловата кула процесът на поддръжка е постоянен.
Препоръчвам Ви събаряне и изграждане на нова конструк-
ция!