Фирмата, която излъга, че ще вози за 7 лв. до Пловдив, с договор до края на юли

OFFNews 12 юли 2018 в 07:40 5911 0

Договорът на фирма "Витоша експрес" за междуградската линия София-Пловдив ще бъде прекратен в края на месеца. Столична община ще избере друга фирма, която да поеме курсовете до провеждане на обществена поръчка. 

Това обяви зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев на заседание на транспортната комисия към СОС. 

Автобусната фирма, която обслужва линията, участва в обществена поръчка през 2016 година и предлага цена от 6,86 лв. Веднъж спечелила поръчката, Витоша експрес добавя такса "обслужване" от над 7 лв., така билетът поскъпва до 14 лева, което всъщност е пазарната цена в момента. 

От сайта на компанията става ясно, че тази такса дава право на неограничено количество багаж, спиране за тоалетна, придружител на дете и др. За измамата сигнализираха Господари на ефира, разследване по темата направи и тв журналистката Валя Ахчиева в предаването си "Открито" по БНТ. 

Обществената поръчка е пусната от Столична община през 2016 година за 68 междуградски линии от София до областните градове. Основен критерий за избор на изпълнител е най-ниска цена. Така от „Витоша експрес” си гарантират победата. Договорът е от декември миналата година. 

На практика обаче Витоша експрес започва да превозва пътници по маршрута София-Пловдив през февруари тази година, след като е купила 9 нови автобуса с видеонаблюдение. През април е глобена от СО за "таксата" над цената на билета - която на практика води до неизпълнение на договора със Столична община, с 1000 лв. Което не води до прекратяване на практиката билет плюс такса. 

Сега договорът на Витоша експрес ще бъде прекратен. На заседанието на транспортната комисия към СОС обаче стана ясно, че фирмата има още 4 договора със СО. 

За всяка обществена поръчка, обявена от СО, се назначава комисия от 10 човека - експерти от администрацията на Московска 33, съветници и представители на други институции според ресора. Председател на тази, одобрила Витоша експрес да вози до Пловдив, е председателят на транспортната комисия Екатерина Йорданова. В състава й - освен петима експерти от дирекции "Обществени поръчки и концесии" и "Транспорт", са и съветниците Прошко Прошков, Симеон Славчев , Мита Георгиева, както и Владимир Янев - Пътна полиция към СДВР, и Иван Христов, шеф на отдел в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", научи OFFNews. 

От обществената поръчка за 68 линии СО е сключила 57 договора. За останалите няма кандидати. И комисии, естествено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови