Физическият факултет на СУ закрива 13 магистратури

Александра Маркарян 23 февруари 2018 в 16:12 8865 1

"Физическият факултет обучава студенти в близо 40 магистърски програми, част от които се дублират. По тази причина той предлага закриването на 13 магистърски програми. Остават действащи 21 магистърски програми, което е напълно достатъчно за един факултет."

Това се казва в уточнение на Софийския университет, изпратено по повод публикацията на OFFNews "Криза: Факултет на СУ закрива магистратури, предлага безплатно следване за студенти".

Това предложение е в изпълнение на мандатната програма на ректорското ръководство за намаляване на броя на магистърските програми в Софийския университет, които се дублират, се казва още в съобщението.

Както OFFNews писа, в писмо деканът на Физическия факултет проф. Александър Драйшу предлага и нулеви такси за учебната 2018/2019 г.

Явно това предложение е претърпяло промяна, защото в днешното си уточнение от СУ пишат, че "Факултетът по физика е предложил намаляване на студентските такси на 200 лева" и че това предложение ще бъде обсъдено от Академичния съвет на 28 февруари.

През 2017 г. във Физическия факултет са приети 102 студенти за обучение в степен „бакалавър“. Поради острия недостиг на квалифицирани специалисти, Министерският съвет включи професионално направление "Физика" в списъка на приоритетните за страната, вследствие на което субсидията бе повишена, а размерът на студентските стипендии - увеличен.

"Според Националната рейтингова система и всички световни класации Физическият факултет предлага изключително високо ниво на обучение и научноизследователска работа", уверяват от Алма матер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

23.02 2018 в 23:31

Да. Въпреки гимназиите, от някои от тия хора стават физици. Но даже тройкаджиите, са поне една глава над повечето други, хм, висшисти.
Но това е най-трудното следване, след медицината.