Флашмоб и прожекция срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ 'Бобов дол' (снимки и видео)

OFFNews 06 декември 2018 в 11:15 9617 2

Екоактивисти се събраха на протест на пл. „Независимост" в София в сряда вечерта на флашмоб демонстрация срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол".

Организаторите от „Грийнпийс" – България информираха за рисковете от изгарянето чрез прожекция на кадри от района на теца и брошури. Те раздаваха и пощенски картички със снимки на централата, адресирани до ИАОС и МОСВ, които хората да изпращат с апел против изгарянето на отпадъци.

Събитието завърши с флашмоб - протестиращите извикаха „Чистият въздух е наше право", държейки снимки на теца и банер със същия текст.

Паралелно с протеста 300 писма бяха изпратени онлайн до изпълнителния директор на ИАОС Георги Балчев и министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„ТЕЦ „Бобов дол" е остаряла централа, която замърсява региона постоянно. Подали сме десетки сигнали, че пуши коминът, който не е снабден със сероизчистваща инсталация. Сега към замърсяването от горенето на въглища ще се добави и горене на пластмаси, общ отпадък, което неминуемо ще доведе до ново замърсяване на въздуха и околната среда. И това без да има каквито и да е било филтри, които да ни защитят от вредните емисии," коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс" – България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

Nesamtrol

04.11 2019 в 13:24

Точно в София ли са се събрали да протестират, то и в Бобов Дол е по-чист въздуха?

15256

1

mendi

06.12 2018 в 12:09

Сигурен съм, че жителите на "столипиново" и "факултета" са се трогнали дълбоко от презентацията