Фонд 'Научни изследвания' обяви конкурс за научни проекти в областта на COVID-19

OFFNews 07 май 2020 в 18:06 1947 0

До края на месеца Фонд "Научни изследвания" (ФНИ) ще обяви конкурс за финансиране на научни проекти за проучвания в областта на коронавируса. Неговата стойност е 1.8 млн. лв., които вече са получили одобрението на правителството, съобщиха от ФНИ.

Конкурсът ще има две тематични направления, обясни управителят на ФНИ проф. Георги Вайсилов, пред БНР.

“Изследване на самия вирус, разработване на терапии при заболяването. Второто тематично направление е насочено към социално-икономическите проблеми, свързани с пандемията. Основната част от средствата ще бъдат насочени към първото тематично направление и около 240 000 лева ще бъдат насочени към второто тематично направление“.

Не се изключва резултатите от конкурса да са ваксина или лекарство срещу вируса, допусна зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

От Фонда обещаха да проведат конкурса в кратки срокове, за да може проучванията в областта на Covid-19 да започнат максимално бързо.

Информация за тях ще постъпва на всеки три месеца, а обобщените данни от научната дейност ще бъдат публикувани на общоевропейския портал за изследванията в областта на коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови