"Франс прес" разказа историята на Дядо Добри

Симона Костадинова 24 май 2014 в 10:51 13795 11

Дядо Добри

Агенция "Франс прес" (АФП) посвети свой материал на Дядо Добри, най-големия дарител на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Един 100-годишен просяк с износени дрехи е почитан като светец в България. Това е Добри Добрев, наричан Дядо Добри - символ на добротата в една страна, опустошена от бедност и корупция, пише в материала на АФП.

През последните 20 години той проси по улиците на София, като спечелените за това време десетки хиляди евро е дарил на Българската православна църква, разказва агенцията.

"Добрев е най-големият частен дарител на катедралата с позлатени кубета "Св. Александър Невски". Белобрадият старец проси милостиня именно пред нея. "Вземи малко хляб, от Бога е!", казва той на вярващите, докато пускат по някоя монета в пластмасовата му чаша", пише "Франс прес".

"Той ни даде 35 700 лева през 2009 г., а живее живот лишен от всякакви удобства", разказал епископ Тихон, председател на настоятелството на борда на катедралата, пред АФП.

Агенцията разказва как Дядо Добри е дарявал пари и на по-малки черкви и манастири - суми между 2500 и 4000 евро. Това обаче са доста пари в България, където средната месечна заплата е около 420 евро. Според социолозите Добрев е феномен на фона на корупцията и моралното разложение в страната, пише в текста.

"Докато медиите са пълни със скандални репортажи за луксозния начин на живот на определени църковни сановници, дядо Добри олицетворява морални ценности като себеотрицание и щедрост", каза Теодора Карамелска, професор по социология в Нов български университет в София, пред "Франс прес".

За българите той е като светец ", благодарение на романтичния си външен вид и богатството на душата му", добавя още тя.

Старецът е роден през 1914 г. в село Байлово, през Втората световна война частично загубил слуха си в една от бомбардировките на българската столица. "Това го е направило благочестив по негов собствен начин", каза Елена Генова, далечен роднина на Добри.

Тя обяснява още, че навремето Добри оставя жена си и четирите им деца, едно от които бебе, работейки най-различни неща по околните манастири. През последните 20 години проси милостиня.

Добрев живее до черквата в Байлово в малка стая, мебелирана скромно - с легло и маса. Храмът е ремонтиран с 10 000 лева, дарени именно от него. Когато ходи до София, до там го кара негов съсед. Медиите в България го наричат "живият светец от Байлово", се казва още в материала.

В текста е разказано и за почитателите на Добри, както и за огромното му изображение нарисувано върхи столичен блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!