Фрийдъм хаус: България е полуконсолидирана демокрация. И нещата се влошават

OFFNews 06 май 2020 в 20:35 6582 4

България остава полуконсолидирана демокрация, въпреки че има леко влошаване на показателите в сравнение с миналата година. Такива показва годишният доклад за страни в преход на базираната в САЩ неправителствена организация „Фрийдъм хаус“ (Freedom House).

В него България е с понижен процент на демокрация - от 60% година по-рано на 58,93% (при 100% максимум), а оценката на съблюдаване на демократичните ценности е 4,54 по скалата от 1 до 7, където 7 е най-високото ниво на демократичен напредък. Миналата година този показател е бил 4,61.

Рейтингът на избирателния процес в страната е намалял за година от 5,75 на 5,50, след като измененията в избирателната рамка са позволили да се увеличи влиянието на специализираните интереси и след неуспеха да се разгледа въпроса за прозрачността и изборите.

Рейтингът на независимите медии е спаднал от 3,75 на 3,50 на фона на продължаващата консолидация на медийния сектор, политическата намеса в работата на обществените телевизионни оператори и тормоза на критични журналисти от страна на прокуратурата и държавните служители, посочва „Фрийдъм хаус“.

Американската НПО отчита като цяло „зашеметяващ демократичен срив“ в голяма част от 29-те страни, които изследва от Централна Европа до Централна Азия.

България е класирана осма, като я изпреварват Естония, Словения, Латвия, Чехия, Литва, Словакия и Полша. С по-лоши показатели са Румъния, Хърватия, Унгария, Сърбия, Черна гора, Албания, Северна Македония.

Полша отпада от групата на консолидираните демокрации и се превръща в полуконсолидирана демокрация, докато Унгария, Сърбия и Черна гора са напуснали изцяло категорията на демокрациите и са станали преходни/хибридни режими. В доклада се посочва, че членката на ЕС Унгария има най-големия срив за 25-те години, откакто „Фрийдъм хаус“ публикува доклада си „Нации в преход“, съобщава БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

4

tough

07.05 2020 в 09:18

Е нормално е демокрацията да се срива, след като доказа безполезността си. Хората лека-полека го разбират.

-1695

3

Mladen Nikoloff

06.05 2020 в 21:11

Аман от крайно леви организации, които критикуват демокрацията и свободата на словото в по-консервативни страни (като нашета). Каква свобода на словото има в САЩ, Великобритания, и Германия, след като нааай-маничкия коментар, който е политически некоректен, ще доведе до загуба на работата? В САЩ водещте медии са дефакто ПР организации на съответната партия (CNN на демократите, Fox News на републиканците). Нито една от тези медии няма да каже нищо лошо против своите хора. Ако това е свобода на словото здраве му кажи.

10372

2

elbarbudo

06.05 2020 в 20:47

Колко да е независима медия, която получава пари от някой? Аз разлика между шишевите парцали и тия на хранилка на АмБъл не виждам особена. Всеки служи на господаря си.

2915

1

firebg

06.05 2020 в 20:44

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/