ГЕРБ: Обучението на медици в Софийския университет не е застрашено

OFFNews 14 декември 2018 в 09:57 2646 0

Даниела Дариткова

Обучението на студентите по медицина в Софийския университет не е застрашено въпреки готвената трансформация на болница "Лозенец". Думите ѝ са по повод решението болница "Лозенец" вече да не е правителствена, а да се превърне в първата детска болница у нас.

Това увери депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, която е и председател на здравната комисия в парламента.

В интервю за БНР Дариткова коментира, че целта на закриването на болница „Лозенец“ не е да бъде отстранен нейният директор проф. Любомир Спасов, който я оглавява вече 20 години. Ако правителството е преценило, че той не се справя с управлението на лечебното заведение, и е искало да го смени, то е можело да го направи и без да се сменя статута на болницата, заяви народната представителка.

Дариткова обяви, че никой не е имал намерение да закрива Медицинския факултет на СУ. Тя увери, че не е застрашено обучението на студентите там. По думите ѝ единственото намерение е да се търси оптимизация на болницата.

Вчера парламентарната комисия по здравеопазване не стигна до решение за съдбата на Правителствена болница „Лозенец“ и остави въпроса за решаване в пленарна зала. При гласуването членовете на комисията се разделиха наполовина – едните подкрепиха предложението болница „Лозенец“ да престане да бъде със статут на правителствена болница, другата половина от членовете се въздържаха.

„Не очаквах такова разпределение на гласовете, защото никой до заседанието на комисията не беше изказал становище по темата, включително коалиционните партньори от „Обединени патриоти“, които изведнъж се сетиха, че не е имало заседание на коалиционния съвет. Комисията и предложението за това заседание бяха определени преди седмица“, коментира днес Дариткова.

„Чухме от министъра на здравеопазването като намек, че болница „Лозенец“ има сериозни финансови задължения. Чу се, че не са получавани заплати 2 месеца от персонала на болницата и лично с намесата на премиера това е регулирано", добави още Дариткова.

Финансиране

Депутатът от ГЕРБ посочи, че бъдещата детска болница може да бъде финансирана за специфичните си функции чрез бюджета, а за всичко останало тя ще се финансира като всички останали болници от НЗОК. Тя коментира и евентуалното дублиране на дейности със сега извършваните в "Пирогов". Според депутатката „Пирогов“ трябва да разполага с възможност за осигуряване на спешна детска хирургическа помощ, спешна детска травматологична помощ. Затова не би следвало да има колизия между идеята за създаване на Национална детска педиатрична болница и дейността на болница „Пирогов“, смята Даниела Дариткова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews