Гаф: Спаси София обвини Фандъкова в лъжа, доклад на fDi Intelligence ги опроверга

Столицата ни наистина е трета след Лондон и Дъблин по стратегия за привличане на преки чужди инвестиции

Юлиана Ончева 13 февруари 2020 в 11:56 7883 2

Никой в Столичната община не разбира английски или Йорданка Фандъкова лъже? Това са двата логични варианта, когато прочетем публикуваната от кмета новина, че "София е на трето място в категория Европейски град на бъдещето 2020/21 по стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции заедно с Лондон и Дъблин!". 

Това написа Спаси София на страницата си във фейсбук, по повод новината от доклад на fDi Intelligence "Европейски градове и региони на бъдещето 2020/2021", че София е на трето място в категория “Европейски град на бъдещето 2020/21 по стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции“ заедно с Лондон и Дъблин. Информацията съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

От неправителствената организация публикуваха една от таблиците в доклада и обявиха, че София е на трето място по ниски разходи (cost effectivеness) в цяла Европа, като по-евтини градове са единствено Тбилиси и Минск - две столици извън ЕС. 

В пълния анализ на Financial Times няма и дума за София, а данните им красноречиво показват, че продължаваме да сме закотвени за дъното на ЕС, а дори и Киев ни изпреварва, въпреки дългогодишната война в Украйна, коментираха от Спаси София.

В доклада на fDi Intelligence обаче София присъства и в други класации. Например - регион София е 9-ти в “Малки европейски региони на бъдещето” 2020/21 по ефективност на разходите“. 

В средата на март на официална церемония в Кан София ще получи Сертификат за добрите позиции в класацията, уточнява зам.-кметът Владимир Данаилов, който бе шеф на агенцията по инвестиции. "Вярвам, че с работата си през последните години за бизнес средата и имиджа на София пред света, Столичната община и екипът на Столичната агенция за инвестиции имаме своя принос за поредното признание за столицата, похвали се той. 

fDi Intelligence е отделът на Financial Times по теми, свързани с инвестициите и с насърчаване на инвестиционния климат глобално. Класацията се прави веднъж на две години на база макроикономически анализ на 505 градове и региони от цяла Европа в общо 5 категории – икономически потенциал, трудова среда, ефективност на разходите, инфраструктура и лесни условия за развиване на бизнес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

2

Mayya

13.02 2020 в 17:50

Спаси София са малко по кьорфишеците още от преди изборите. Това, че не се учат от опита и с времето е техен проблем, но това, че дават грешна, непроверена и понякога тенденциозно-манипулативна информация е проблем на всички.

6126

1

Нестинарка

13.02 2020 в 13:47

Май гафът е на спаси софия! Чете като дявола евангелието!