Ген. Мутафчийски, страх ли Ви е от коронавируса?

Деца зададоха въпросите на родителите си към шефа на Националния оперативен щаб

OFFNews 10 май 2020 в 19:13 7180 2

Генерал Мутафчийски е на 55 години, роден е на 20 август и го е страх от коронавируса. Това стана ясно от отговорите на шефа на щаба на въпроси от деца по бТВ. Той обаче уточни, че децата може би са единствените, които не трябва да се страхуват от новия вирус.

Досега е бил тестван 7-8 пъти, което той определи като нормална практика, тъй като често има контакт с потенциални носители на вируса.

Проф. Мутафчийски обясни още, че му е по-удобно с лекарска престилка, но напоследък се чувства повече генерал, отколкото лекар, защото работата му е повече организаторска.

В отговор на поредния детски въпрос шефът на щаба уточни, че няма лекари и военни в рода си. Договора си с военните той подписал на рождения си ден, когато бил приемният му изпит. 

"Ужасно ми е мъчно, че децата са подложени на такова изпитание, без да разберат смисъла на ограниченията. Със сигурност и бабите, и дядовците страдат от това, но от нас зависи дали ще покажем самодисциплина и ще преодолеем това препятствие", коментира проф. Мутафчийски.

По думите му няма формула, която да се следва, тъй като това е ново предизвикателство за света. "Учуден съм от мои колеги, на които им е ясно всичко, защото масово хората не знаят срещу какво са изправени", каза още той.

Според него има сблъсък между това да запазим живота на хората с физическо дистанциране и факта, че това спира социалния живот. "Не може да се намери още точната формула, затова говорим за опит и грешка - не е неразбиране на проблема", каза Мутафчийски.

За детските градини

"Има практика по света с детските градини и ние следим как ще се развият нещата, това е ключов фактор, за да могат младите, трудоспособни хора да тръгнат на работа. В момента смятам, че е опасно да се пуснат и че трябва да се изчака да се види резултатът в другите страни. Ще има достатъчно натрупан опит и в Дания, и Германия, от който да черпим", каза шефът на щаба.

По думите му у нас в момента тенденцията се запазва, каквато беше, разпространението на коронавируса става в отделни общности, в отделни огнища и ясно може да се проследи линията на заразяване. Според него прогнозата за пик след Великден се е оправдала, но в ниски граници. Ако тенденцията в момента се задържи още 10 дни, детските градини могат да бъдат отворени, смята той.

Според него критерият, от който се води Германия, е немислим в наши условия, тъй като там той е при 100 на 100 хил. заразени за една седмица да се затегнат мерките, а това в цифрово изражение за България значи около 300 души на ден, което е непоносилно за здравната ни система. Затова щабът е възприел израелския модел - мерките да се затегнат при 100 души новозаразени на ден за три поредни дни.

Защо слуша Бойко Борисов?

"Премиерът е човек със силен характер, но мисля че той се убеди, че и аз съм със силен характер", каза Мутафчийски в отговор на въпроса защо толкова слуша Бойко Борисов.

"Когато заявяваме позицията си, първо изчистваме противоречията между нас, досега не сме имали непримирими разминавания във възгледите с Борисов. Не се съгласихме да се отварят вътрешни заведения и това беше прието, същото беше и с детските градини", коментира шефът на щаба и допълни: "Децата зададоха най-смислените въпроси, които съм получавал."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

11.05 2020 в 05:14

10 години в сайта, от който произлезе ОФФнюза, си разиграват коня модератори с незавършено средно образование, които обаче имат мнение за науката. За БАН, за университетите, за изобщо. Прави, отсякъде. Диванни.
А както реален проблем - така не знаят.
Бре, чудо.
Още по-тъпото е, че това е масово:)

23293

1

Стефан

11.05 2020 в 02:53

Господин генерал, а Вие вземали ли сте изпита по психологическа война във ВА?

Защо не съобщавате етническите групи, основно заразени от това? Защо смятате, че скриването на тая информацие е медицински полезно? Поради какво смятате, че тая информация няма епидемиологическо значение? След като тя вече очевидно има?