Главният прокурор поиска възобновяване на делото за смъртта на Чората

OFFNews 18 юли 2015 в 07:23 5978 8

Главният прокурор поиска възобновяване на делото за смъртта на Чората

Снимка БГНЕС, архив

Петимата полицаи, участвали в акцията, при която умира Ангел Димитров - Чората.

Делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората ще бъде възобновено.

Димитров почина през 2005 г. в Благоевград при полицейската операция "Респект". Подсъдими за смъртта му са полицаите Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов. Върховният касационен съд отменя оправдателните присъди и връща делото за ново разглеждане от друг състав на последната инстанция.

Възобновяването на делото става по искане на главния прокурор, тъй като съдът в Страсбург е констатирал нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека.

Съдът критикува липсата на разследване за това как е планирана и контролирана от властите полицейската операция. По това време главен секретар на МВР е Бойко Борисов. Съдът стига до извода, че наказателното производство, образувано срещу полицейските служители, не е довело до изясняване на всички обстоятелства, свързани с отговорността на полицаите и до ефективно прилагане на разпоредбите на националното законодателство, които гарантират защита на правото на живот и забраната за подлагане на нечовешко и унизително отношение.

Съдът с особено притеснение отбелязва извода на националните власти, че полицейските служители не са нарушили законовите разпоредби и липсата на разграничаване на действията на всеки от тях по време на инцидента.

На жалбоподателите е присъдено общо обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 евро, както и 17 000 лева на жалбоподателите за направените от тях разходи по делото в България. Отделно от това държавата се задължава да плати и 5000 евро за разноските по делото в Европейския съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови