Гледайте 'Дебют'. Или как ЕС се грижи за правата на своите граждани (трейлър)

OFFNews 23 май 2018 в 09:09 5598 0

Снимка europa.eu

Млад хърватски фермер мечтае да стане професионален футболист. Но преди да последва амбицията си на терена, първо ще трябва да научи кой е всъщност.

Късометражният филм "Дебют" на режисьора Далибор Матанич е един от петте филма в кампанията на Европейската комисия #EUandME. Тя се провежда едновременно във всички 28 държави от ЕС и иска да запознае младите хора с възможностите и политиките, подобряващи техния живот.

В следващия етап на кампанията ще се проведе и конкурс за млади режисьори. Te ще разкажат история за приноса на ЕС в живота на хората и как европейските инициативи им дават възможност да правят това, което обичат. Жури ще избере десет финалисти, а петимата победители ще бъдат излъчени чрез обществено гласуване. Отличените ще получат субсидия да заснемат филма си.

Целия филм "Дебют", посветен на правата на европейски граждани, можете да видите на страницата на кампанията #EUandME.

Как ЕС се грижи за правата на своите граждани?

Компенсация при закъснение на транспорта и съдействие в чужбина в посолството на която и да е държава от ЕС

В подобни случаи според правилата на ЕС имате право или на незабавно възстановяване на средствата, ако се откажете да пътувате, или на осигуряване на алтернативен транспорт при първа възможност. Ако закъснението е дълго, може да получите храна и напитки за освежаване.

Транспортните фирми нямат право да ми искат по-висока цена заради моята националност или държавата, от която купувам билета.

Блокирани съм на летището, чакайки закъснял полет? Имате право на съдействие, възстановяване на средствата или на обратен полет. А ако самолетът стигне до крайната си дестинация с повече от три часа закъснение, тогава при определени условия може и да успеете да получите 250, 400 или 600 евро компенсация в зависимост от разстоянието.

Ако пътуването ви бъде отложено за следващия ден, според правилата на ЕС превозвачът трябва да ви осигури хотел, храна и освежителни напитки.

Ако полетът ви е отменен, ЕС задължава авиокомпанията да ви възстанови стойността на билета или да ви осигури друг полет без допълнителни разходи. Можете също да хванете друг полет или да пътувате през друго летище. Ако вече сте на половината разстояние, можете да хванете полет обратно до летището, от което сте тръгнали, за да летите друг ден.

Връщане на закупени по интернет стоки в рамките на 14 дни и други потребителски права

Като потребител в ЕС имате право да върнете всяка стока, купена по интернет, по телефона или от фирма за каталожна търговия, в рамките на 14 дни. При условие че стоката е в отлично състояние и може да бъде продадена повторно, ще получите обратно цялата сума или продуктът ще бъде заменен с друг.

Видели сте страхотна оферта за нов велосипед, но се тревожите да няма уловка? Забранено е компании, които извършват дейност в която и да е държава от ЕС, да представят продуктите или услугите си по неверен начин с подвеждащи реклами. Ако това, което получите, не е каквото сте очаквали, имате право или да получите обещаното, или да ви бъдат възстановени парите.

Подписването на договор за отпускане на заем или издаване на кредитна карта може да бъде доста плашещо, най-вече при мисълта, че някъде в огромния документ може да има клауза, която да ви коства половината доход. Не и в ЕС. Всички договори трябва да бъдат ясни, разбираеми и без несправедливи условия или изисквания.

Всички стоки, купени в ЕС, включват гаранция от минимум 2 години, така че, ако продуктът, който сте купили, не работи както трябва, можете да изискате да ви го поправят или да ви го заменят безплатно.

Съгласно законодателството на ЕС, ако не получИТЕ стоката в рамките на 30 дни от покупката, можете да уведомите търговеца и да му дадете още една допълнителна седмица за извършване на доставката. Ако след отсрочката все още не сте получили нищо, можете да отмените поръчката си и да поискате пълно възстановяване на сумата.

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови