Година след трагедията в Хитрино хората живеят в руини, сред найлони и отломки

OFFNews 10 декември 2017 в 09:01 5395 2

Мая Манолова при проверката в Хитрино преди седмица

Днес се навършва една година от трагедията в село Хитрино, Шумен. 7 души загинаха, а 29 бяха ранени, когато товарен влак дерайлира в района на гарата в селото и избухнаха цистерни с газ пропан-бутан. Взривната вълна засяга повече от 300 домакинства в селото. Къщи бяха сринати до основи, а на други бяха нанесени сериозни щети.

Хитрино получи помощ от държавата, ЕС и дарения в общ размер на близо 33 млн. лв., включително с дарения с SMS-и. Няколко къщи са построени, но повече от половината - не.

Година след трагедията, втора зима жителите живеят сред руини.

Нашата къща въобще я няма, казва Стефка пред Нова тв. Тя живее в апартамент в Шумен с дъщеря си.

Байсе също е с разрушена къща. Жената казва: "В момента още съм на найлони. Нямам дограма, не могат да ми я сложат. Майсторите се уплашиха, казаха: "Ако ги пипнем, смятайте, че стените ще паднат. Имам дете, което боледува от церебрална парализа, на инвалидна количка е, брат инвалид и майка на 80 години".

Казаха ми да си оправя документите с наследниците. Оправих ги. Занесох ги и чакам. Отидох, попитах. Първият отговор беше: "Къщата ви е паднала от старост", а преди взрива къщата си беше добре, най-малко 20 години щеше да изтърпи, допълва Байсе.

Котките късат найлоните, а Байсе, и детето ѝ често боледуват, разболели се и от пневмония.

Но не само къщите са проблем. Хората са ощетени и при разпределението на парите от помощи за оборудване в тях. 

Разминаване между правилата за определяне на категории за получаване на помощи (гласувани от Националния обществен съвет за управление на парите, събрани от кампанията в помощ на пострадалите) и реалното разпределение на парите от местния съвет в Хитрино констатира омбудсманът Мая Манолова при внезапна проверка по сигнали.

Като съпредседател на Националния обществен съвет тя бе сезирана от местни жители с разрушени къщи, че са определени като втора и трета категория за парични обезщетения, а не като първа, както би трябвало.

Хората в първа категория получават по 2 900 лв. за електроуреди и по 12 000 лв. за обзавеждане. Тези във втора - по 1 750 лв. за електроуреди и по 8 000 лв. за обзавеждане. На пострадалите с по-малки щети се дават по 1 250 лв. за електроуреди и по 1 000 за обзавеждане.

На място омбудсманът видя, че семейства с унищожени къщи, които би трябвало да са в първа категория, са пренебрегнати. Разминаване бе открито и при средствата за многофамилни къщи. Пари са били отпускани само на едно от домакинствата в жилището, въпреки че по регламент, обезщетение трябва да получат семействата, обитаващи всеки етаж.

По настояване на Манолова кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил свика извънредно заседание в общината на местния обществен съвет с цел преразглеждане на случаите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови