Големите градове в плен на фини прахови частици

Два пъти по-мръсен въздух в 3 столични квартала

OFFNews 03 декември 2018 в 07:50 4212 3

Снимка бТВ

В столичните квартали „Дружба”, „Хиподрума” и „Надежда" превишението на фини прахови частици ще бъде два пъти над нормата, според прогнозата на Столична община. 

Причината e инверсия, заради която ФПЧ остават ниско. От общината призовават хората да не използват личните си автомобили, а отопляващите се на твърдо гориво, ако имат възможност, да минат на алтернативно отопление днес. 

За утре прогнозата е качеството на въздуха да се подобри.

Вчера стана ясно, че жителите на няколко града у нас са дишали мръсен въздух в неделния ден. Превишения на нормите бяха регистрирани в София, Велико Търново, Русе и Пловдив. Вчера най-засегнати бяха кварталите „Западен парк” и „Овча купел” в столицата. 

По данни на "Air Quality Index" на Европейската комисия тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град. Най-опасен въздух дишат в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над нормата от 50 µg/m3.

Вятър ще се появи в нощта срещу сряда, когато насъбралият се смог ще може да бъде разнесен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10952

3

Мойри

03.12 2018 в 14:05

Превишаването няма да двойно - шесторно и нагоре ще е. Измервателните им станции не са където трябва.

10952

2

Мойри

03.12 2018 в 14:04

Така е. Просто като видите Пасат се обзаложете със себе си дали е 2.0 TDI или не. Колко от колко ви излиза? И това е само една марка...