Голямо българско хоро се изви на Гран плас в Брюксел (галерия)

OFFNews 28 април 2019 в 20:58 3806 0

Снимка Пресцентър ГЕРБ

Стотици българи и чужденци се хванаха на голямо българско хоро, което се изви в ранния следобед днес на централния площад Гран плас в Брюксел.

За трета поредна година хорото поведе евродепутатът пот ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. Традицията с хорото на Гран плас бе започната преди седем години от тогавашния ни еврокомисар Кристалина Георгиева.

„Избрахме да продължим седемгодишната традиция с Голямото хоро именно на Великден, защото нашите празници са моментите, в които най-често мислим за бъдещето на България. Страната ни има нужда от таланта и енергията на всеки българин, независимо в коя точка на Европа и света се намира. Затова се радвам, че днес на хорото се хванахме за ръце сънародници от цяла Европа – Брюксел, Антверпен, Лиеж, Гент, Кьолн, Маастрихт, Люксембург и други. Благодаря специално на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ от Котел, ансамбъл "Бизоне" от Каварна, българския състав "На Хорото в Брюксел" и ансамбъл "Здравец" от Гент, които допринесоха сърцето на Европа днес да бие с български пулс“, коментира Ева Майдел. 

И тази година организаторите продължиха съпътстващата хорото традиция - обличането на символа на Брюксел – Манекен пис, в българска носия. Голямото хоро е част от програмата на 13-ото издание на международния фестивал Балкан Трафик (Balkan Trafik).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови