Горещ дебат в СУ за Истанбулската конвенция: Владика я нарече 'диктатура над природата', Манолова я брани

Невена Илиева 23 януари 2018 в 12:58 9320 6

Снимка Невена Илиева

Силни емоции предизвика общественото обсъждане на Истанбулската конвенция в Софийския университет. Дискусията бе организирана днес от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Интересът към събитието бе голям още по време на организирането му, като над 14 организации, институции и граждани са заявили участие в него.

На обсъждането омбудсманът Мая Манолова подкрепи конвенцията с довода, че няма добре устроена политика за защита от домашно насилие. "Терминът за социалната роля на пола вече го има в българското законодателство - в Закона за равнопоставеност между жените и мъжете. И не е довела до появата на трети пол", заяви Манолова. Тя напомни, че документът има за цел борбата с домашното насилие, от която - по думите на омбудсмана - държавата почти е абдикирала и е "аутсорснала" на неправителствените организации.

От другата страна застанаха представителите на духовната власт, подкрепени от католическата църква, които заявиха, че конвенцията подронва основите на християнските семейни ценности. Старозагорският митрополит Киприан определи конвенцията като "диктатура над природата".

"Отричате основната библейска истина: И сътвори Бог човек по свое подобие", каза още дядо Киприан. Последваха бурни аплодисменти в залата, а след това владиците вкупом напуснаха дискусията.

На обсъждането дойде и правосъдният министър Цецка Цачева, която припомни, че конвенцията е подписана още през 2016 г. Според нея тя е съгласувана с българското и международно право.

Представител на организацията "Свобода за всеки", в която членуват юристи, коментира, че документът натоварва ненужно регулацията, защото има по-скоро идеологическа отколкото юридическа стойност. Именно затова бил опасен, тъй като тезите му били деструктивни за традиционното семейство и мъжете се определят като насилници. 

Като цяло изказванията и настроенията в залата бяха главно в подкрепа на Конвенцията, а желаещите да вземат думата - десетки.

В подкрепа се изказаха още британският посланик у нас и представител на УНИЦЕФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

12

Христо Венев

25.01 2018 в 13:22

ЕвроГейски Либерасти с Джендъристка украска.
Както казваше навремето Радой Ралин по друг повод:
„Гъза си с рози накичи, насраното да не личи!“
Мдааа!

9116

10

Йордан Бояджиев

23.01 2018 в 21:20

ВОЙНАТА Е МИР
СВОБОДАТА Е РОБСТВО
НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА
Оруел-1984

9116

7

Йордан Бояджиев

23.01 2018 в 16:27

викторе, либе, ограмоти се, "чени", бе " стюпид" мой ненагледен:

2018-01-23 / 15:32:08 / Новини / trud.bg:
"Над 2/3 в участниците в дискусията за Истанбулската конвенция, която се провежда в аулата на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”, се обявиха против международния договор. След БПЦ и представителите на католическата и евангелската църкви бяха категорични, че документът съдържа много неясноти, които могат да доведат до съществени промени във вече приети от обществото норми."

9116

6

Йордан Бояджиев

23.01 2018 в 15:58

виктор , либе недей-къса ми се сърцето от любов по теб!