Горялата сграда от Царските конюшни е на Външно според кадастъра, на МВР според нотариалния акт

Подготвяме законопроект за бонуси на собствениците на паметници на културата, каза главният архитект на София

OFFNews 30 юли 2018 в 07:55 5996 1

Сградата от комплекса "Царски конюшни", която горя вчера, е собственост на Министерството на външните работи. Огънят е поразил освен покрива, гредоредът между първия и втория етаж. 

Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков по Нова тв. Той цитира данни от кадастъра. Според акта за собственост в община Оборище обаче сградата е на МВР. Най-вероятно става дума за техническа грешка при нанасянето на имотите в Кадастралната карта, уточниха от Столична община. 

Той уточни, че комисия, назначена от кмета Йорданка Фандъкова, ще оцени щетите по сградата и тя ще бъде възстановена. Ако собственикът откаже, има вариант общината да я възстанови и след това да си търси парите по служебен път, обясни Здравков. 

Ако тези сгради изгорят, това няма да помогне на собствениците да строят, защото винаги в едно проектиране водещи е градоустройственият план. Този план през 2015-а година е защитил терена, каза още главният архитект.

Собствениците на сгради, паметници на културата, трябва да получават бонуси, за да имат стимул да ги пазят. Не може само да им се нарежда направете това, само тоягата на работи. Затова подготвяме законопроект в тази посока, съобщи архитект Здравков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови