Гръмотевични бури и възможни градушки днес. Очаква се в 4 области да паднат до 65 л/кв. м дъжд

OFFNews 08 юли 2018 в 05:08 5964 0

Снимка pixabay.com

Облачно над по-голямата част от страната, с проливни дъждове, гръмотевични бури с възможни градушки. Такава е прогнозата за времето през днешния ден на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Най-интензивни ще са валежите в Северна България и Родопите. В четири северни области е обявена втора степен на опасност (оранжев код): Враца, Плевен, Ловеч и Габрово. Там се очакват значителни валежи, на места до 45-65 л/кв.м.

В други 19 от 28-те области НИМХ отправя предупреждение от първа степен (жълт код) за очаквани валежи до 30-35 л/кв.м.

Код за рисково време няма само в 5 области: Кюстендил, Перник, Видин, Бургас и Ямбол.

Днес ще се появи слаб до умерен северозападен вятър и с него ще прониква по-хладен въздух. Максималните температури в повечето места ще са между 22° и 27°, в крайните югозападни и югоизточни райони, където ще има повече слънчеви часове – до около 30°.

В планините времето ще е облачно и дъждовно. Ще се развиват гръмотевични бури. Ще е по-хладно с максимална температура на височина 1200 метра – около 17°, на 2000 метра – около 10°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, с повече слънчеви часове преди обяд. След обяд на отделни места, главно по северното крайбрежие, ще превали и прегърми. Максималните температури на въздуха ще са 25-28°. Температурата на морската вода е 24-25°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Денят ще продължи 15 часа и 9 минути. Слънцето ще изгрее в 5:57 часа и ще залезе в 21:06 часа.

В понеделник и вторник валежите ще продължат. Първия ден ще са из цялата страна, в много райони все още ще са интензивни. Втория ден в Южна България, с изключение на Рило-Родопската област, ще намалеят, в Северна отново ще са на много места. Ще бъде сравнително хладно, с преобладаващи максимални температури между 22° и 27°.

От сряда въздушната маса над страната временно и относително ще се стабилизира. Ще има повече слънчеви часове; все още са възможни и превалявания, но на малко места и краткотрайни. Температурите ще се повишават и в четвъртък-петък в равнинната част от страната ще достигат 32°-34°.

В събота ще духа умерен северозападен вятър и ще е почти без валежи, но дневните температури слабо ще се понижат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови