Граждани подновяват протестите срещу строежа на 'Златен век'

OFFNews 15 юни 2020 в 21:06 4018 0

Жители на елитния столичен квартал "Лозенец" подемат нов протест срещу скандалния небостъргач "Златен век". Те настояват и за оставката на председателя на ДНСК арх. Иван Несторов, съобщи бТВ.

Това става няколко месеца след като кметът "Лозенец" Константин Павлов обяви, че на ход е ДНСК за премахването на небостъргача "Златен век", граден от строителната компания "Артекс", а ролята му на районен кмет е да не оставя удобно нерешени въпроси.

“От “Артекс” твърдят, че са открили в искането към ДНСК намерения в разрез със закона, а пък аз твърдя, че съм открил действия в разрез със закона”, подчертава Константин Павлов в коментар за позицията на фирмата-строител, след като от “Артекс” оспориха искането му Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да обяви строежа на “Златен век” за незаконен.

Строителството на скандалната 34-етажна сграда бе спряно миналата година в разгара на скандала "Апартаментгейт", в който се осветли, че редица политици са си купили домове от "Артекс" на ниски цени.

Две години по-рано законова поправка даде възможност на компанията да завърши зданието за 10, вместо за 5 г. Притиснат от обстоятелствата, премиерът Бойко Борисов се намеси и нареди строежът да спре. 

През август м.г. Инициативен комитет даде на прокурор шефа на ДНСК арх. Иван Несторов заради "Златен век".

Според ръководството на "Артекс" възобновяването на протестите ден преди заседанието на Върховния административен съд е начин да се упражни натиск върху магистратите. От фирмата обявиха, че след разговори с кмета на столицата Йорданка Фандъкова са решили да намалят височината на сградата. Според "Артекс" протестиращите трябва да отидат пред ДНСК, а не пред офиса на фирмата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови