Граждани ще спасяват басейните на Централна минерална баня днес

OFFNews 31 януари 2019 в 07:32 7303 0

Всички, които искат Централна минерална баня отново да се ползва като термален център, да се съберат тази сутрин пред сградата на Столична община в 9,30 часа, призова неправителствената организация "Спаси София". 

Уникалното предназначение на прекрасната сграда, построена върху минералните извори, трябва да се запази, категорични са организаторите на протеста, които ще внесат заедно с други организации и граждани жалба в кметството. Тя е срещу проекта на местната власт неремонтираните северно и източно крило да се превърнат в арт зали и разширение на Музея за история на София. 

От общината обясняват, че дебитът на минералната вода от каптален извор София - център не стига, за да превърне  банята в модерен балнео и СПА комплекс. Водата извира с 12 л/сек, а необходимото количество за възстановяването на трите басейна е 25 л/сек., според експертите. Липса на паркоместа в района и на хотели, които да привличат чуждестранни клиенти за балнео услуги, очакванията на хората за ниски цени, непозволяващи икономически ефективно и устойчиво функциониране на банята в бъдеще, както и използването на водата за хигиенни нужди би привлякло само рискови групи, са сред изброените слаби места на СПА-вариантът в анализ на общината. Липсва и възможност за изграждане на външни водни и паркови съоръжения.

Ако в неремонтираните части Централната баня се възстановят басейните, те ще трябва да се пълнят с чешмяна вода, тъй като от 12 л/сек. дебит, 8 отиват за 44 чешми, от които столичани си наливат минерална вода от десетки години, обяснява зам.-кметът Тодор Чобанов. 

В продължение на 10 г. общината се опитваше да намери инвеститор за балнеоцентър. Бяха пуснати 2 процедури за концесия. Дори бяха купени 4 комплекта за участие, но инвеститори така и не се появиха и процедурата бе спряна през 2017 г. 

През декември миналата година граждани по халати организираха протестен флашмоб пред Централна баня в София, настоявайки банята да бъде възстановена и да заработи с някогашното си предназначение.

Зали за събития и разширен музей на София могат да бъдат приютени в далеч по-подходящи сгради като Царския дворец или Царските конюшни, както и в десетките стари и забравени индустриални сгради, категорични са от "Спаси София". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови