Гражданска културна седмица 2020

Онлайн лабораторни ателиета и срещи за любители на изкуството като начин за съБуждане

OFFNews 14 май 2020 в 16:47 2209 0

От 18 до 24 май 2020 във виртуалното пространство на Къщата на гражданските организации ще се проведе поредица от онлайн лабораторни ателиета и срещи за любители на изкуството в градска среда, в лицето на които граждански организации могат да открият нови съмишленици и посланици на каузи. Това е ГРАЖДАНСКАТА КУЛТУРНА СЕДМИЦА* 2020 на Български център за нестопанско право, която ще се случи по нов начин, онлайн, но със същите цели – да буди ангажираност у младите творци за участие в актуалните теми на гражданското общество, с фокус върху човешките и гражданските права и свободи, и да развива таланта им в сферата на социално ангажираното изкуство.

ГРАЖДАНСКАТА КУЛТУРНА СЕДМИЦА 2020 е част от инициативата ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – конкурс за съБуждащо изкуство, което предстои да се проведе през юни. Паралелно, до 30 май, тече кампанията DMS BUDILNIK за набиране на средства за наградния фонд на конкурса. С набраните средства организаторите искат да дадат заслуженото признание на талантливите творци и да ги насърчат да дават израз на случващото се с правата ни по време на криза. Всеки, който иска да подкрепи будните млади артисти, може да дари за тях в DMS платформата.

Водещи на работилниците са артистите от Destructive Creation. Те ще споделят своя опит в създаването на артистични намеси и трансформации на обекти, на инсталации и улично изкуство (street art), чрез които предават послания, свързани с човешките и гражданските ни права и свободи. Участниците ще бъдат провокирани да преминат през творческия процес на социално ангажираното изкуство – от идеята и посланието до реализацията, като на фокус ще бъдат актуални и важни за обществото ни теми, споделени от активни граждански организации.

ПРОГРАМА НА ГРАЖДАНСКАТА КУЛТУРНА СЕДМИЦА 2020:

Ателие за Шаблони & Графити „Свободата на словото“ - 19 май 2020, 17.00 ч. – 19.00 ч.
Екипът на Destructive Creation ще демонстрира техники за подготвяне на артистични шаблони с подръчни средства на тема „Свободата на словото“ и ще сподели през своя опит и примери от света какво е най-важно да знаем при предаването на социални послания чрез графити.

Ателие за Инсталация „Солидарност чрез сдружаване“ - 20 май 2020, 17.00 ч. – 19.00 ч.
Ситуацията на извънредност и принудителна социална изолация през последните месеци създадоха усещане за безпомощност и нарастващи страхове. Също така се родиха и примери за съпричастност и общо действие. Екипът на Destructive Creation ще илюстрира как се случва процесът на изграждането на инсталации със социално ангажирани послания – от идеята до реалното поставяне на инсталациите.

Ателие за Намеса в града „Гражданска позиция“ - 21 май 2020, 17.00 ч. – 19.00 ч.
На града ще се погледне по нов начин – като бяло платно, върху което можем да рисуваме, и като ребус, който трябва да разгадаем. Основната творческа задача ще бъде създаването на намеса в града за изразяване на „Гражданска позиция“ – чрез средствата на изкуството ще се търси как да предаваме посланията си посредством даденостите на населеното ни място, в което живеем.

Ателиетата са безплатни. Повече информация как може да се включите в онлайн работилниците може да намерите в сайта на Български център за нестопанско право, както и във Facebook събитието - Гражданска Културна Седмица 2020.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови