Граждански активисти настояват за проверка на приема на деца в столичните градини

OFFNews 18 май 2020 в 10:10 2361 0

Гражданско сдружение настоява за допълнителна проверка на документите на децата, приети тази година в столичните ясли и градини, заради съмнения за злоупотреби с критериите.

Първото класиране излезе на 15 май, а от днес родителите могат да запишат децата си. Всеки заявен критерий като адрес, месторабота и др. се доказва по съответния ред- по служебен път или с предоставяне на документ пред директора.

От Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование настояват за допълнителна проверка на документите на тези деца. "Проверката ще бъде масова във всички детски заведения, тъй като имаме множество данни за злоупотреби с неистински документи. Най-честите сигнали са при някои от социалните критерии и при документите, удостоверяващи наличие на трудов договор на родителите. На проведена работна група в Столична община имаме уверението на зам.-кмета доц. Тодор Чобанов, че такава проверка няма проблем да бъде извършена", съобщава Васил Николов от инициативния комитет.

Ще настояваме родителите, които са класирани и запишат децата си, представяйки документи с неверни данни, да бъдат отстранени от списъците с класирани деца и да нямат право да участват отново в класиранията за една година напред, което включва и първото голямо класиране догодина, допълва Николов. Случаите, в които ще бъдат потвърдени злоупотреби, ще бъдат подадени като сигнал до Софийска районна прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!