Хакери твърдят, че са източили данни на милиони българи и фирми. НАП проверява заплахата

OFFNews 15 юли 2019 в 20:07 11685 6

От e-mail, регистиран в руския портал Yandex, хакери обявиха, че са източили милиони лични данни на български граждани и данни на фирми от сървър на Министерството на финансите на България.

Хакерите твърдят, че са стигнали до имената, адресите и доходите на гражданите и фирмите, тъй като "Вашето правителство е бавноразвиващо се, а състоянието на киберсигурността Ви е пародия."

Подателите на анонимния мейл твърдят, че разполагат с около 21 GB данни от разбития сървър на Министерството на финансите, а към момента дават линк за достъп до първите 11 GB с данни - за да са в помощ на журналистическите разследвания както на редица български медии, така и на Ройтерс и Би Би Си. 

Макар и написано на английски, съобщението едва ли е с автор, за който английският език е матерен - това личи по словореда и по няколко правописни грешни.

В края на мейла се призовава Джулиан Асанж да бъде освободен.

НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнала за "потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите."

В момента се извършва проверка дали данните са реални. Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно, обявиха тази вечер в лаконично прессъобщение от НАП.

Междувременно от Демократична България излязоха с позиция, в която настояват за оставката на министъра на финансите  Владислав Горанов. 

"Огромни количества данни от бази данни на НАП бяха разпратени от анонимни хакери до журналисти. Такъв огромен теч, в който се съдържат лични данни на милиони български граждани, показва недопустимо ниско ниво на информационна сигурност в държавните органи." - коментират от Демократична България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

16.07 2019 в 02:41

Не знам.
Американците си подвиват опашката на другаде, тия пари те все едно ги взеха вече. Не заради друго, ами щото борисов се развряска излишно, че сме имали голям бюджетен излишък. Сега американците имат доход от вторични суровини, а ние пак имаме дупка в бюджета
Руснаците не се интересуват от нас.
Турците си имат друга дъвка.
Е-сето не съществува.
Това може да го е направил всеки, който го може.
Съжалявам, че сам не умея такива неща.

13214

5

XR4

16.07 2019 в 01:07

ПП.Въпреки, че така като се замислям, дали тове не е поредния удар с/у Ф-овете(след фарса с военното разузнаване)? Тия дни договора трябваше да мине през парламента. Дали точно сега на управляващите ще им е до самолети? Прекалено много съвпадения. Случаенос...?

13214

4

XR4

16.07 2019 в 01:00

Естествено, че не са руснаци! Яндекс е използван просто като буфер. Според мен са си чисто нашински келеши, които са решили да се правят на братовчеди на Робин Худ. Умишлено използвам думата "келеши", защото подобно нещо, човек с акъл в главата си не може и не трябва да го прави.Това действие(ако се потвърди) може да нанесе колосални щети на цялата държава(в т.ч. на мен и на теб-представи си, че утре осъмнеш като собственик на кипърска офшорка, която дължи няколко млн. на Х).
Ако искаш да покажеш колко малоумна и дебилна е политическата класа в България(все едно пък цял свят не го знае), то има хиляди начини. Този е възможно най-тъпанарския!

23293

3

Стефан

16.07 2019 в 00:28

Ако бяха руснаци, по адрес на нашето правителство щяха да използват думата "даун". Монголоиди, демек, от "синдрома на Даун".
С право, прочее.

16193

2

SC

15.07 2019 в 22:48

Бавноразвиващи? Моля те, не ги надценявай. Те са напълно неразвиващи.

11769

1

Dafack

15.07 2019 в 21:53

Ами като се сетя каква лелка беше шеф на търговския регистър, наистина са бавноразвиващи...