Хасан Адемов: Настроенията срещу Закона за социалните услуги ще се радикализират

OFFNews 20 декември 2019 в 09:16 1427 0

Въпреки че Законът за социалните услуги бе приет на първо четене с аплодисменти, в последния ден преди коледната си ваканция депутатите ще обсъдят на първо четене четири различни законопроекта, в които е заложено отлагане или отмяна на ЗСУ. Предварителната нагласа е да бъде подкрепен проектът на "Обединени патриоти", в който се предлага отлагане на действието на закона с половин година, коментира председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов пред БНР.

Адемов заяви, че вносителите на предложението за отлагане на закона смятат, че това ще подпомогне за по-сериозен и задълбочен диалог с тези, които са против него. "Практиката обаче показва, че всеки един опит за диалог е посрещан с радикализирани и остри реакции, което е притеснителен момент", смята той.

Адемов посочи, че дискусията около ЗСУ е рестартирана и това е един от малкото закони, които се атакуват преди да са влезли в сила.

Във връзка с най-коментираната тема, сочена като спорна и проблемна в ЗСУ - дейността на НПО, предоставящи социални услуги, той обясни, че НПО-та участват в предоставянето на тези услуги още от 2002 година и нищо в новия закон не е променено, дори обратно.

"Засилени са контролните мерки - регистрационният режим на НПО, които предоставят социални услуги, се заменя с лицензионен режим", обясни Адемов.

"Законът за социалните услуги беше приет през тази година в пакет от социални закони, подготвени от Министерството на труда и социалната политика. 163-ма народни представители го подкрепиха на първо четене - без гласове "против" и "въздържал се", допълни шефът на социалната комисия в НС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови