Херо Мустафа: Ангажиментът на САЩ към мира и сигурността на Западните Балкани е интегрирането им със Запада

Ирина Евгениева
13 декември 2019 в 14:35 | 700 |1

Американският посланик у нас Херо Мустафа подчерта ангажимента на САЩ към мира и сигурността на Западните Балкани, което означава интегрирането им със Запада - членство в ЕС на всички и в НАТО за онези, които имат желание да се присъединят към организацията.

Това стана на Годишния форум за устойчивост на Западните Балкани с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм. В дискусията участваха министърът на вътрешните работи Младен Маринов, Н. Пр. Херо Мустафа – посланик на САЩ в София и д-р Денис Натали - помощник-секретар в Бюрото за операции по конфликти и стабилизиране на Държавния департамент на САЩ, както и заместник-министърът на вътрешните работи на Албания Ромина Куко, вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски, Вътрешният министър на Косово Екрем Мустафа.

Мустафа смята, че идеята за интеграцията заема централно място в американските интереси.

"Нашите ръководители наскоро проведоха историческа среща във Вашингтон и това беше началото на едно стратегическо партньорство, което изведе нашето партньорство на нови нива във всички области", изтъкна посланикът.

Мустафа добави, че благодари на вътрешния министър Младен Маринов за лидерството му и за дългосрочната подкрепа на сътрудничеството с посолството на САЩ и службите за сигурност. 

"България е още един пример за обединяване усилията в региона с цел справянето на някои въпроси, които сме си поставили", добави Мустафа.

„Нашите приоритети в посолството са насочени към това, което ние на английски наричаме трите С-та, свързано със сътрудничество и борба с корупцията“, добави Мустафа.

Тя поздрави България за това, че е водеща в интеграцията на Западните Балкани и за това, че следва приоритетите на европейския дневен ред.

„Корупцията не е изолиран проблем, но това е част от множеството проблеми, пред които е изправен региона. Тя ограничава икономическия растеж и пречи на правителствата да предоставят услуги и да развиват своите народи“, подчерта посланика.

Посланикът смята, че корупцията дава възможност за радикализация, насилие и екстремизъм.

"Благодаря на Международния републикански институт за инициативата, както и за подкрепата на Държавния департамент. Подчертавам отличното сътрудничество между България и САЩ в обмяна на информация в областта на сигурността, което се отличава с интензитет и оперативно взаимодействие в реално време“, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Вътрешният министър на Косово Екрем Мустафа каза, че организирането на подобни форуми е голям плюс за регионалното и международно сътрудничество.

Нашата цел беше да дадем отговор с кои механизми може да се получат оптимални и високи резултати, които ще бъдат ефикасни в областта на ранната превенция на заканите, така и тяхното анулиране, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски. 

Борбата с екстремизма минава през общото сътрудничество и чрез него се стимулира общата работа и устойчивост на региона срещу такъв вид заплахи, заяви заместник-министърът на вътрешните работи на Албания Ромина Куко. Тя добави, че страните, които все още не са членки на ЕС, трябва да се присъединят, за да станат обща цялост и да допринесат за общия европейски дом.

P_ornoe

Рейтинг : 1000

13.12 2019 в 14:47 1
+ 0
- 0
"Мустафа добави, че благодари на вътрешния министър Младен Маринов за лидерството му и за дългосрочната подкрепа на сътрудничеството с посолството на САЩ и службите за сигурност. "

г-жо Мустафа, смятам, че си нямате ни най-малка представа за миналото на г-н Маринов.